Război în Ucraina, ziua 657. Zelenski în SUA după ajutoare, Putin la submarinele nucleare

Război în Ucraina, ziua 657. Zelenski în SUA după ajutoare, Putin la submarinele nucleare Submarine nucleare, Vladimir Putin. Sursa foto: kremlin.ru

În timp ce Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a mers în SUA pentru a obține noi fonduri, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a vizitat un șantier naval pentru a vedea cu propriiiochi noile submarine nucleare rusești.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns luni la Washington, unde speră să obţină deblocarea unei asistenţe financiare esenţiale, dar extrem de dezbătute în Congresul american, pentru ţara sa, aflată în război cu Rusia.

Statele Unite sunt cel mai important susţinător al Kievului, dar promisiunea preşedintelui Joe Biden de a continua să ajute financiar Ucraina pare să întâmpine provocări serioase.

Săptămâna trecută, Congresul american nu a reuşit să adopte un pachet în valoare de peste 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar Volodimir Zelenski speră ca prin vizita sa să sporească presiunea asupra Washingtonului în această privinţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot luni, preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat la un şantier naval pentru a asista la punerea în funcţiune a noilor submarine nucleare, o vizită menită să pună în evidenţă puterea nucleară a ţării pe fondul războiului din Ucraina.

Deplasarea lui Putin la şantierul naval Sevmaş din Severodvinsk, în regiunea Arhanghelsk din nord-vestul Rusiei, are loc la trei zile după ce şi-a declarat intenţia de a candida pentru un nou mandat de şase ani.

Vladimir Putin și-a anunțat candidatura la prezidențialele din 2024

Putin şi-a anunţat decizia de a candida la alegerile prezidenţiale din 17 martie, pe care aproape sigur le va câştiga, în timp ce se adresa soldaţilor care au luptat în Ucraina după o ceremonie de premiere la Kremlin - un cadru care a subliniat accentul pe care îl pune pe acţiunea militară din Ucraina.

Submarin

Sursa foto: kremlin.ru

Vizita de luni la Sevmaş, unde Putin a asistat la ridicarea drapelului marinei militare pe submarinul nou construit „Împăratul Alexandru al III-lea” şi pe submarinul nuclear Krasnoiarsk, a părut, de asemenea, să sublinieze accentul pe care îl pune pe consolidarea forţelor nucleare ale Rusiei, pe fondul tensiunilor cu SUA şi cu alţi aliaţi din NATO din cauza Ucrainei.

Putin a prezentat decizia sa de a trimite trupe în Ucraina în februarie 2022 ca un răspuns la ceea ce el a descris ca fiind eforturile Occidentului de a ameninţa Rusia şi de a-i submina securitatea, în timp ce Ucraina şi aliaţii săi au denunţat acţiunea ca fiind un act de agresiune neprovocat.

Submarinul „Împăratul Alexandru al III-lea”

Vorbind la şantierul naval, Putin s-a angajat să ducă la îndeplinire planurile de modernizare a marinei ruseşti.

„Împăratul Alexandru al III-lea” este al şaptelea submarin cu propulsie atomică din clasa Borei care intră în serviciu. Fiecare dintre ele este înarmat cu 16 rachete balistice intercontinentale cu focoase nucleare Bulava. Putin a anunţat că alte trei astfel de submarine sunt în construcţie. Acestea fac parte din triada nucleară a Rusiei, care include, de asemenea, rachete nucleare terestre şi bombardiere strategice cu armament nuclear.

Krasnoiarsk este un submarin cu propulsie nucleară de tipul Iasen. Este înarmat cu rachete de croazieră şi torpile şi este conceput pentru a viza submarine inamice, fiind capabil, de asemenea, să atace ţinte terestre. Putin a declarat că alte cinci submarine din clasa Iasen sunt în curs de construcţie.