Război în Ucraina: atacatorii cibernetici, cealaltă armată a lui Vladimir Putin

Război în Ucraina: atacatorii cibernetici, cealaltă armată a lui Vladimir Putin Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Şeful departamentului de securitate cibernetică al Ucrainei a anunţat că a neutralizat de la începutul anului peste 4.500 de atacuri cibernetice ruseşti care îi vizau ţara. Atacuri repetate ţintind mai ales instalaţiile electrice ale ţării, cu scopul de a-i priva pe ucraineni de încălzire şi electricitate în această iarnă.

4.500 de atacuri informatice. Cifra pare exagerată, dar corespunde ameninţărilor cărora a trebuit să le facă faţă Ucraina în 2022, anul declanşării "operaţiunii speciale" ruseşti, a declarat luni Ilia Vitiuk, şeful departamentului de securitate cibernetică al Serviciului de securitate al Ucrainei (SSU), la canalul de televiziune "My-Ukraine". "Ţara agresoare lansează în medie mai mult de zece atacuri cibernetice pe zi. Din fericire, societatea ucraineană nici măcar nu e la curent cu cele mai multe dintre ele", asigura acesta din urmă, lăudându-se că are "în spate în 2022 opt ani de experienţă de război hibrid (...). În momentul invaziei, eram deja pregătiţi pentru cele mai rele scenarii".

Potrivit acestui oficial ucrainean, numărul de atacuri este de trei ori mai ridicat în 2022 decât era în 2021, când au fost identificate de Ucraina 1.400 de atacuri. În 2020, aceste atacuri au fost în număr de 800. Ilia Vitiuk a anunţat că atacuri cibernetice masive "au fost respinse în ianuarie şi februarie şi au constituit pentru noi un antrenament suplimentar înaintea invaziei" ruse de la sfârşitul lui februarie.

Potrivit lui, Moscova ţinteşte în special sectorul energiei, logistica, instalaţiile militare, ca şi bazele de date guvernamentale şi sursele de informaţie. "Supraveghem riscurile şi ameninţările în timp real, 24 de ore din 24 şi 7 zile din 7 (...). Îi cunoaştem anume pe majoritatea hackerilor serviciilor speciale ruseşti care lucrează împotriva noastră. După victoria Ucrainei vor trebui să compară în faţa unui tribunal militar internaţional", a adăugat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

 Aproape 9 milioane de ucraineni fără electricitate

Atacurile cibernetice în serie intră în strategia rusească de a-şi priva vecinul de la vest de electricitate şi încălzire.

Preşedintele Volodimir Zelenski afirmase, pe 18 octombrie, că bombardamentele ruse au distrus 30% din centralele electrice ale ţării în puţin mai mult de o săptămână. Aceasta a provocat întreruperi de curent "masive" la apropierea iernii, a anunţat liderul, repetându-şi refuzul de a negocia cu omologul lui rus, Vladimir Putin. "La ora actuală, 1.162 de localităţi (...) sunt în continuare lipsite de electricitate", a arătat Oleksandr Korunji, purtător de cuvânt al serviciului ucrainean de situaţii de urgenţă, după aceste lovituri ruseşti. El estima atunci că până la 4.000 de localităţi au fost afectate de întreruperi de curent din 7 octombrie. "Teroriştii ruşi au lansat din nou un atac masiv contra instalaţiilor sistemului energetic în anumite regiuni", arătase atunci un consilier al preşedinţiei ucrainene, Kirilo Timoşenko.

Astăzi, aproape 9 milioane de persoane sunt în continuare lipsite de electricitate în Ucraina, potrivit preşedintelui Zelenski, la final de decembrie.

În lipsa unei încetări a focului pentru sărbătorile de sfârşit de an, bombardamentele şi luptele continuă în Ucraina. În ultimele zile, oraşul Herson, recucerit pe 11 noiembrie de armata ucraineană, a fost ţintit în mod special cu bombardament sâmbătă, 24 decembrie, asupra centrului oraşului, care a ucis 10 persoane. Revenind asupra bilanţului sângeros de la Herson, preşedintele Zelenski a subliniat că ucrainenii trebuie "să fie conştienţi" că Rusia se străduie să le impună un sfârşit de an "întunecat şi dificil".

 Un război care trece şi prin atacuri cu drone

La rândul său, Ucraina a ripostat recent cu drone. Rusia a acuzat luni, 26 decembrie, Ucraina că i-a atacat teritoriul, în special lansând o dronă contra unei baze aeriene pe teritoriul rus, la sute de kilometri de front, a doua operaţiune de acest gen luna aceasta. Bilanţul de trei sodaţi ucişi a fost confirmat de guvernatorul regional, Roman Busarghin, pe contul lui de Telegram. Serviciile de securitate ruse (FSB) au afirmat de asemenea, luni, că "a eliminat" "sabotori" ucraineni care încercau să intre din Ucraina în regiunea rusească Briansk.

Moscova îşi impune stilul şi pentru eventuale negocieri de pace. Serghei Lavrov, ministrul rus al afacerilor externe, a amintit marţi că "demilitarizarea" şi "denazificarea" Ucrainei sunt cunoscute de Kiev şi le revine autorităţilor ucrainene să răspundă, adăugând că, în caz contrar, armata rusă se însărcinează să tranşeze problema, notează latribune.fr

(Traducere Rador)