Aroganță înainte de Anul Nou. Rusia cere Ucrainei să capituleze: „Ideea este simplă”
- Ionel Sclavone
- 27 decembrie 2022, 10:26
Moscova amenință, din nou, Ucraina, pentru a o forța să-i accepte condițiile de pace. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a dat încă un ultimatum Kievului, spunând că în caz contrar, armata rusă va rezolva problema.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a dat un nou ultimatum Ucrainei cerându-i să îndeplinească propunerile Moscovei pentru încheierea păcii. Rusia cere ca Ucraina să accepte și să recunoască anexarea regiunilor pe care le-a ocupat după declanțarea războiului. În caz contrar, amenință ministrul Lavrov, armata rusă va decide asupra acestei probleme.
Serghei Lavrov a venit cu noul ultimatum la o zi după ce Vladimir Putin a declarat, la Kremlin, că este deschis la discuții de pace pe tema Ucrainei, potrivit Reuters.
„Propunerile noastre de demilitarizare şi denazificare a teritoriilor controlate de regim, eliminarea ameninţărilor la adresa securităţii Rusiei care emană de acolo, inclusiv noile noastre teritorii, sunt bine cunoscute de inamic. Ideea este simplă: Îndepliniţi-le pentru binele vostru. În caz contrar, problema va fi decisă de armata rusă”, a declarat Lavrov, citat de agenţia de presă de stat TASS, la sfârşitul zilei de luni.
Cererile Rusiei au fost respinse de Kiev și de aliații săi occidentali, considerând că nu poate fi vorba de pace cât trupele ruse atacă orașele ucrainene cu rachete. În plus, pentru Volodimir Zelenski, cererea Rusiei, de a recunoaște teritoriul cucerit nu este acceptabilă. Oficialii de la Kiev spun că vor lupta pâă când Rusia se va retrage din toate teritoriile pe care le-a ocupat, inclusiv din peninsula Crimeea.
Vladimir Putin se confruntă cu probleme mari pe front
Vladimir Putin a lansat invazia în Ucraina pe 24 februarie, numind-o o „operaţiune specială”, într-o încercare de a prelua controlul asupra întregii țări. Ofensiva pe care a declanșat-o, însă, s-a împotmolit în câteva luni, iar trupele ruse au înregistrat eșecuri majore. Putin a fost nevoit să-și retragă armata din nordul Ucrainei și să renunțe la ocuparea Kievului. El s-a concentrat asupra zonelor din sud și din est, dar nici aici lucrurile nu stau foarte bine.
În timp ce Moscova plănuise o operaţiune rapidă pentru a prelua controlul asupra vecinului său, războiul se află acum în cea de-a 11-a lună, marcată de multe eşecuri ruşinoase ale Rusiei pe câmpul de luptă. Ucraina a înregistrat succese majore, inclusiv cu ajutorul armelor occidentale, iar Vladimir Putin nu a reușit să frângă nici hotărârea Occidentului și a NATO de a susține Kievul.
În aceste condiții, atât el cât și alți oficiali de la Moscova lansează, periodic, amenințări dintre cele mai crunte, la adresa statelor vestice și a Ucrainei. Acestea pornesc de la desființarea statului vecin și până la declanșarea celui de-a treilea Război Mondial, ori un atac nuclear.