Evenimentul Zilei > International > Evoluția războiului din Ucraina, văzută de Francis Fukuyama: „Un colaps mult mai mare al Rusiei va avea loc în zilele următoare”
Evoluția războiului din Ucraina, văzută de Francis Fukuyama: „Un colaps mult mai mare al Rusiei va avea loc în zilele următoare”

Evoluția războiului din Ucraina, văzută de Francis Fukuyama: „Un colaps mult mai mare al Rusiei va avea loc în zilele următoare”

Istoricul și teoreticianul Francis Fukuyama a descris luni, 3 octombrie, posibile evoluții ale războiului din Ucraina pentru armata lui Vladimir Putin. Teoreticianul susține că Moscova va intri într-un colaps în următoarele zile.

Într-o postare scurtă pe Twitter, teoreticianul și istoricul Francis Fukuyama a descris în doar o singură  propoziție situația armatei ruse în războiul din Ucraina. „Un colaps mult mai mare al Rusiei va avea loc în zilele următoare”.

Observatorii și analiștii politici din toată lumea iau în considerare cuvintele lui Fukuyama. Atunci când Rusia se afla în ofensivă în Ucraina, istoricul a prezis că armata lui Volodimir Zelenski va câștiga războiul. Anunțul a fost făcut pe 14 martie 2022, la nici o lună de la declanșarea agresiunilor Rusiei.

Fukuyama crede în șansele Ucrainei de a câștiga războiul

Fukuyama s-a arătat încrezător din nou, în luna septembrie, în victoria Ucrainei în războiul ilegal declanșat de Rusia. Mai mult decât atât, istoricul crede că succesul țării invadate va însemna sfârșitul regimului lui Vladimir Putin. „Ucrainenii vor continua să-i pună pe fugă pe ruși. E greu de știut exact cât va dura. Dar cred că se va întâmpla mai degrabă mai curând decât mai târziu”.

De asemenea, el a mai adăugat că oamenii se pot gândi la eliberarea totală a Crimeii de ocupația rusă. Afirmația lui Fukuyama s-a bazat pe faptul că ritmul de recucerire al armatei ucrainene a teritoriilor ocupate a crescut în ultima perioadă. Acest lucru a creat pentru întreaga lume o perspectivă geopolitică diferită. De asemenea, dacă succesele de pe câmpul de luptă ale Kievului vor persista, omenirea se poate gândi la sfârșitul războiului, a mai adăugat Fukuyama într-un interviu pentru publicația The Washington Post.

Tot mai mulți analiști cred în înfrângerea Rusiei

În plus, Mick Ryan, general australian specializat în strategii de război, prevede un posibil colaps de proporții al frontului rusesc din Ucraina. „Rezultatul presiunii fizice și psihologice a tuturor elementelor integrate ale designului campaniei ucrainene poate duce la eșecuri tactice (și potențial operaționale) în cascadă ale rușilor” spune Ryan într-o analiză publicată pe 3 octombrie.