Război în Israel, ziua 252. Bombardamente grele în zona de vest a oraşului Rafah, din Fâşia Gaza

Război în Israel, ziua 252. Bombardamente grele în zona de vest a oraşului Rafah, din Fâşia Gaza Atac în Rafah Sursa foto: X

Tancurile israeliene au pătruns mai adânc în zona de vest a oraşului Rafah din Fâşia Gaza, după una dintre cele mai grele nopţi de bombardamente din aer, de la sol şi de pe mare, forţând multe familii să îşi părăsească locuinţele şi corturile pe întuneric, au declarat joi localnici pentru Reuters.

Forţele israeliene, potrivit localnicilor, ar fi avansat în zona Al-Mawasi din Rafah, în apropierea de plajă, desemnată ca zonă umanitară în toate anunţurile şi hărţile publicate de armata israeliană de când a început ofensiva de la Rafah, în luna mai.

Armata israeliană a negat într-un comunicat că ar fi lansat lovituri în interiorul zonei umanitare Al-Mawasi.

Israelul a declarat că asaltul său a urmărit să elimine ultimele unităţi de luptă intacte ale Hamas în Rafah, oraş care adăpostea peste un milion de oameni înainte de începerea ultimului atac. Majoritatea acestora se deplasează acum spre nord, către Khan Yunis şi Deir Al-Balah, în centrul Fâşiei Gaza.

Ne puteți urmări și pe Google News

Război în Israel. Pacea, exclusă

Forţele israeliene au precizat într-un comunicat că au continuat "operaţiunile ţintite, bazate pe informaţii", la Rafah, afirmând că au localizat arme şi au ucis palestinieni înarmaţi în lupte corp la corp.

În ultimele 24 de ore, armata a declarat că a lovit din aer 45 de ţinte în Fâşia Gaza, inclusiv structuri militare, celule militante, lansatoare de rachete şi puţuri de tunel.

Israelul a exclus pacea până când gruparea islamistă Hamas nu va fi eradicată, în timp ce o mare parte din Gaza se află în ruine. Dar Hamas s-a dovedit a fi rezistentă, combatanţi ai grupării reapărând în zone în care forţele israeliene declaraseră anterior că i-au învins şi i-au forţat să se retragă, notează Reuters.

Hamas

Hamas. Sursa foto: IDF

Gruparea Hamas a salutat noua propunere a SUA de încetare a focului, dar a făcut unele amendamente, reafirmându-şi poziţia conform căreia orice acord trebuie să asigure sfârşitul războiului, o cerere pe care Israelul o respinge în continuare.

Israelul a calificat răspunsul Hamas la noua propunere de pace a SUA drept o respingere totală. Dar eforturile de a se ajunge la un acord continuă, potrivit mediatorilor Qatar şi Egipt, susţinuţi de Statele Unite.

Încercările repetate de a aranja o încetare a focului au eşuat

De la un scurt armistiţiu de o săptămână în noiembrie trecut, încercările repetate de a aranja o încetare a focului au eşuat, Hamas insistând asupra unei încetări permanente a războiului şi a unei retrageri totale a Israelului din Gaza, aminteşte agenţia de presă citată.

Hamas

Hamas. Sursa foto: IDF

Hamas a precipitat războiul atunci când comandourile sale s-au infiltrat în sudul Israelului şi au comis un atac brutal la 7 octombrie, omorând aproximativ 1.200 de persoane şi luând peste 250 de ostatici în enclavă, potrivit calculelor israeliene.

Invazia şi bombardamentele israeliene care au urmat asupra Fâşiei Gaza au ucis cel puţin 37.000 de persoane, potrivit Ministerului Sănătăţii din guvernul Hamas. Alte mii de palestinieni se tem să nu fie îngropaţi sub dărâmături, iar cea mai mare parte din cei 2,3 milioane de locuitori ai enclavei se deplasează dintr-un loc în altul, potrivit Reuters

.