Israel - divergenţa față de SUA e din ce în ce mai clară

Israel - divergenţa față de SUA e din ce în ce mai clară Sursa foto: Colaj EVZ

Ministrul de Externe din Israel, Israel Katz, a spus că liderul majorității democrate din Senatul Statelor Unite, Chuck Schumer, este un "prieten al Israelului", dar a calificat declarațiile sale recente despre primul-ministru israelian – conform cărora Netanyahu "își pierde direcţia" – drept "inacceptabile". Și a menţionat că Washingtonul a aprobat planurile Israelului de a invada orașul Rafah, din sudul Gazei.

Declarațiile lui Schumer au evidențiat un divorț în creștere între Israel și cel mai apropiat aliat al său și au dobândit sprijinul lui Joe Biden – în ciuda faptului că republicanii din SUA s-au exprimat împotriva conținutului lor. Și asta pare să fie, de fapt, ceea ce se află în spatele problemei: subiectul 'Israel' este din ce în ce mai prezent pe agenda politică americană, marcată de campania pentru alegerile primare și de fapt deja în toiul pre-campaniei pentru alegerile prezidentiale.

Neînțelegeri între Israel și SUA

Acum, deoarece problema israeliană este foarte sensibilă în Statele Unite – lobby-ul evreiesc fiind unul dintre cele mai puternice din țară – democrații și republicanii folosesc subiectul pentru a-și evidenția deosebirile și pentru a încerca să câștige avantaj. Întrucât republicanul Donald Trump, se află în frunte în toate sondajele pentru alegerile prezidențiale, făcând declarații imprevizibile cu privire la problema israeliană – adversarul său și actual președinte încearcă să stabilească o diferență, apropiindu-se de cei care, în rândul democraților, sunt mai critici față de acțiunile cabinetului de criză condus de Netanyahu. Problema este reprezentată de istoria relațiilor dintre Biden și Netanyahu, care îl plasează pe președintele american printre cei care au fost întotdeauna de partea Israelului, indiferent de acțiunile sale.

Tocmai acest context îi determină pe unii analiști să afirme că Biden este 'făţarnic' și că, în fapt, continuă să susțină orice soluție militară – inclusiv atacul asupra regiunii Rafah, unde este cel mai probabil ca lumea să asiste la o baie de sânge. Comentariile au fost denunțate de premier, de miniștrii din coaliție și de republicani, dar elogiate de președintele SUA, Joe Biden, și de legiuitorii democrați.

Ne puteți urmări și pe Google News

De menţionat că Chuck Schumer l-a indicat pe Netanyahu drept unul dintre obstacolele în calea păcii, ceilalți fiind extrema-dreaptă israeliană, Hamasul și președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas. Senatorul apreciază că a sosit momentul pentru alegeri anticipate în Israel.

Critici de la Josep Borell

Persoana care a criticat din nou cu fermitate Israelul a fost șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, care a declarat la o reuniune a miniștrilor de externe a celor 27 că "foametea este folosită ca armă de război. Israelul provoacă foamete". Borrell declarase deja acest lucru în Consiliul de Securitate al ONU săptămâna trecută – dar faptul că șeful diplomației Uniunii a redevenit una dintre cele mai critice voci la adresa guvernului israelian arată că cei 27 sunt în continuare divizați în privința războiului din Palestina.

Președinta Comisiei, germana Ursula von der Leyen, a folosit un tip de discurs mult mai blând în privinţa lui Benjamin Netanyahu și totul ne face să credem că a încercat să înfrâneze impulsurile spaniolului Josep Borrel. Ceea ce, de altfel, a reușit: după o primă perioadă de critici ferme la adresa Israelului, șeful diplomației celor 27 s-a retras pe poziții mult mai discrete. Dar acum, se pare, a decis să se revină.

Tot luni, șeful UNRWA, agenția Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni, a declarat că foametea din Fâșia Gaza este "provocată de om" și ar putea afecta aproximativ 70% din familiile din nordul Fâșiei Gaza până în luna mai. De-a lungul Fâșiei, numărul persoanelor care se confruntă cu "foametea catastrofală" a crescut la 1,1 milioane, sau aproximativ jumătate din populație, potrivit unui raport al ONU. Ministrul de externe din Iordania, Ayman Al-Safadi, a vorbit, de asemenea, despre problema foametei, subliniind că "uciderea copiilor prin foamete și luarea ca ostatici a peste două milioane de palestinieni" este o metodă inacceptabilă din partea Israelului.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / /jornaleconomico.sapo.pt