Rata inflației din zona euro a înregistrat un nou record. România ocupă un loc de coșmar în clasament

Rata inflației din zona euro a înregistrat un nou record. România ocupă un loc de coșmar în clasament

Rata anuală a inflației în zona euro a atins, în august, un nou nivel-record, de 9,1%. Procentul este în creștere. În luna precedentă rata a ajuns la 8,9%. În același timp, în Uniunea Europeană (UE) procentul a urcat de la 9,8% la 10,1%.

Țările membre Uniunii Europene cu cele mai ridicate rate sunt Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Cehia, Bulgaria, Polonia, Țările de Jos, Slovacia și România, arată datele publicate, vineri, 16 septembrie, de Oficiul European de Statistică. Eurostat.

Noua majorare din luna august a fost peste așteptările economiștilor. Aceasta este cea mai puternică creștere consecutivă ratei inflației înregistrată în zona euro. Precedentul maxim istoric era de 8,9% înregistrat în iulie. Cifra anunțată de Eurostat depășește estimările analiştilor, care mizau pe o creștere a prețurilor de 9%.

Comparativ cu situația din luna iulie, rata anuală a inflației a scăzut în 12 state membre. Cu toate acestea, ea a crescut în alte 15. În România, rata anuală a inflației a urcat la 13,3%, în august, de la 13% în iulie. Anul trecut, în aceeași lună, rata anuală a inflației în România era de 4%.

Unde au fost înregistrate cele mai ridicate rate ale inflației

Cele mai mari rate anuale ale inflației în UE au fost înregistrate, luna trecută, în Estonia (25,2%), Letonia (21,4%), Lituania (21,1%), Ungaria (18,6%), Cehia (17,1%), Bulgaria (15%), Polonia (14,8%), Țările de Jos (13,7%), Slovacia (13,4%) și România (13,3%). În ceea ce privește cealaltă parte a clasamentului, țările membre UE cu o cea mai redusă inflație sunt Franța (6,6%), Malta (7%) și Finlanda (7,9%).

În același timp, pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor a venit din partea energiei. În acest sector, s-a înregistrat o creștere de 3,95 puncte procentuale (pp), urmată de prețurile la alimente, alcool și tutun, care au crescut cu 2,25 pp, servicii (1,62 pp). De asemenea, și prețurile bunurilor industriale neenergetice au înregistrat un avans de 1,33 pp.

Mai mult decât atât, datele Eurostat arată că în zona euro inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a crescut de la 5,1% până la 5,5%. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către Banca Centrală Europeană (BCE) la elaborarea deciziilor sale de politică monetară, potrivit Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News