Inflația din zona euro atinge un nou record de 9,1%, pe măsură ce prețurile alimentelor și energiei cresc

Inflația din zona euro atinge un nou record de 9,1%, pe măsură ce prețurile alimentelor și energiei crescInflație. Sursa foto: Pixabay

Inflația din zona euro a atins un nou record în august, de 9,1%, potrivit cifrelor publicate biroului european de statistică Eurostat. Rata de 9,1% pentru luna august a fost peste așteptările economiștilor. Aceasta este cea mai puternică creștere consecutivă a prețurilor de consum înregistrată în zona euro.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un nou maxim istoric în august, ceea ce menţine presiunile asupra Băncii Centrale Europene să opteze pentru o nouă majorare semnificativă a costului creditului în septembrie.

Potrivit unei estimări preliminare publicate miercuri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 9,1% în august, depăşind precedentul maxim istoric de 8,9% înregistrat în iulie.

Aceasta este cea mai puternică creştere în ritm anual a preţurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, când au început să fie publicate date statistice cu privire la zona unică. Cifra anunţată de Eurostat depăşeşte estimările analiştilor, care mizau pe o creştere a preţurilor de 9%, şi este cu mult peste ţinta BCE, de 2%.

Energia a avut cea mai mare rată anuală a inflației, de 38,3%

În scădere ușoară de la 39,6% în iulie. Alimentele, alcoolul și tutunul au crescut cu 10,6% față de 9,8% în iulie, efectele secundare ale valurilor de căldură recente de pe continent contribuind la creșteri, a declarat miercuri Eurostat.

La fel ca şi în lunile precedente, creşterea inflaţiei în zona euro se explică prin faptul că preţurile la energie au înregistrat un avans de două cifre, cu o majorare de 38,3%, mai redus totuşi faţă de creşterea de 39,6% înregistrată în iulie, în timp ce preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au avut un avans de 10,6%, după o creştere de 9,8% în iulie.

De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut până la 5,5% în august, de la 5,1% în iulie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Infaţia în Franţa şi Spania încetinește

În rândul ţărilor din zona euro, cea mai ridicată inflaţie în august se înregistrează în ţările baltice, toate cu o creştere a preţurilor de peste 20%, în frunte fiind Estonia (25,2%), urmată de Lituania (21,1%) şi Letonia (20,8%).

La polul opus, cea mai mică creştere a preţurilor se înregistrează în Franţa (6,5%), Malta (7,1%) şi Finlanda (7,6%). Spania a publicat, de asemenea, cifre care arată o încetinire a inflației pentru luna august, la 10,3% anual, comparativ cu 10,7% pentru iulie, potrivit estimării Eurostat. Iar cea mai mare economie a regiunii, Germania, a înregistrat o inflație la cel mai ridicat nivel, de 8,8%  în august, informează cnbc.com.

Ne puteți urmări și pe Google News