Evenimentul Zilei > Actualitate > Răsturnare de situație după ultima rundă de negocieri politice
Răsturnare de situație după ultima rundă de negocieri politice

Răsturnare de situație după ultima rundă de negocieri politice

Se pare că cele trei entități politice au ajuns la un compromis, joi după-amiază. Florin Cîțu este favorit să ajungă la Palatul Victoria.

După ultima rundă de negocieri purtate între partidele PNL, USR-PLUS și UDMR, pentru formarea unei majorități parlamentare, se pare că Ludovic Orban iese din ecuație și nu mai are șanse să revină în poziția de șef al Executivului. Varianta agreată pentru funcția de prim-ministru este Florin Cîțu, cel propus inițial.

Orban nu este de acord să-l gireze pe ministrul de Finanțe și le-a transmis celor de la USR-PLUS că urmează să discute cu colegii de partid pentru a vedea dacă se acceptă această variantă, conform informațiilor digi24.ro.

Cum se împart funcțiile importante

Dacă se va merge pe această variantă și Florin Cîțu va deveni prim-ministru, USR PLUS ar accepta ca poziția de președinte al Camerei Deputaților să îi revină fostului premier Ludovic Orban. Dar, useriștii cer să fie răsplătiți pentru că fac acest compromis în jurul căruia s-a discutat foate mult în ultimele zile. Ei vor primi funcția de președinte al Senatului și ministerele avizatoare pe care le doresc, mai anunță sursa citată.

Și ceilalți membrii ai alianței, UDMR-iștii, urmează să primească ministere importante. Și asta pentru că acest partid nu va da niciun președinte al Parlamentului.

Ce anunțau, azi, cei trei lidei

„Am stabilit să reluăm discuțiile pentru formarea unei majorități. Ce am stabilit e să reluăm discuțiile și vom comunica împreună rezultatul și evoluția discuțiilor pe măsură ce se ajunge la înțelegeri pe diferite teme. Toate variantele sunt pe masă”, a spus, astăzi, Ludovic Orban.

„În întâlnirea de azi fiecare parte și-a exprimat o anumită flexibilitate. Suntem dispuși să găsim o soluție care să ducă la o soluție stabilă. Azi de la ora 17.00 colegii încep să lucreze pe programul de guvernare. Mâine continuăm discuția pe partea politică. Fiecare partid și-a exprimat mandatul, suntem în faza negocierii”, a afirmat și Dan Barna înaintea discuțiilor de azi.

„Singura soluție bună pentru România este această majoritate. Toate soluțiile rămân pe masă din punct de vedere politic. Vom găsi o echilibrare până la finalul negocierilor pe toate palierele. Sunt convins că până la sfârșitul anului să avem un guvern funcțional”, a precizat Kelemn Hunor.