Evenimentul Zilei > Politica > Update. Negocieri la Vila Lac. Ce s-a decis. Primele declarații ale lui Ludovic Orban
Update. Negocieri la Vila Lac. Ce s-a decis. Primele declarații ale lui Ludovic Orban

Update. Negocieri la Vila Lac. Ce s-a decis. Primele declarații ale lui Ludovic Orban

Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR s-au întâlnit, din nou, la Vila Lac, de la ora 13. Deocamdată nu există un acord final cu privire la formarea coaliției de guvernare și a noului executiv.

UPDATE 15:15 – După încheierea discuțiilor de la Vila Lac, premierul Ludovic Orban a făcut câteva declarații:

„Am găsit o deschidere mai mare la căutarea soluțiilor comune”, a spus fostul premier.

Președintele PNL a mai spus că, la discuțiile de joi, toți reprezentanții partidelor din proiectata coaliție de guvernare au dat dovadă de mai multă flexibilitate.

De asemenea, a mai spus Orban, reprezentanții PNL, USR-PLUS și UDMR au convenit să nu dea mai multe detalii despre stadiul negocierilor până când nu se înțeleg asupra fiecărui aspect aflat în discuție.

Copreşedintele USR PLUS Dan Barna a informat că echipele de negociere privind programul de guvernare se vor întâlni, joi, de la ora 17,00.

„În această după-amiază, după ora 17,00, colegii din echipele programului politic vor începe să lucreze împreună, tocmai pentru că programul de guvernare este prioritatea principală a acestei viitoare coaliţii. Este o miză importantă să stabilim punctele prin care vom răspunde aşteptărilor românilor şi în ceea ce înseamnă perioada scurtă legată de pandemie şi situaţia economică şi în ceea ce înseamnă reformele importante pe termen lung pe zona de justiţie, administraţie”, a precizat Barna.

El a adăugat că vineri vor fi continuate discuţiile pe partea politică. „Practic, fiecare dintre partide şi-a exprimat în momentul de faţă mandatul. Suntem din nou la masa negocierii. (…) În întâlnirea de astăzi fiecare dintre părţi şi-a exprimat o anume flexibilitate pentru a găsi acel tărâm comun prin care să constituim coaliţia. (…) Suntem disponibili să găsim o soluţie care într-adevăr să facă o coaliţie stabilă”, a susţinut liderul USR PLUS.

Preşedintele executiv PLUS, europarlamentarul Dragoş Tudorache, a declarat că este convins că se vor găsi soluţii pentru această coaliţie de guvernare.

„Suntem decişi să lucrăm în această formulă, aceasta este coaliţia în care cu toţii investim în aceste zile şi suntem convinşi că vom reuşi să găsim soluţii”, a spus el.

La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că „singura” soluţie pentru România este majoritatea formată cu PNL şi USR PLUS.

El a menţionat că toate soluţiile rămân pe masă din punct de vedere politic, iar un Guvern funcţional se va forma până la sfârşitul anului.

„Vom continua aceste discuţii, fiindcă aproape singura soluţie bună pentru România şi sunt convins că, de fapt, este singura soluţie această majoritate formată cu PNL, USR PLUS şi UDMR. Toate soluţiile rămân pe masă din punct de vedere politic şi vom găsi o echilibrare până la finalizarea negocierilor pe toate palierele – Parlament, Guvern şi sunt convins că, până la sfârşitul anului, vom avea un Guvern funcţional, fiindcă intenţia noastră este să avem o guvernare responsabilă, o guvernare eficientă, corectă şi binele comun să primeze. Restul, totul se poate discuta şi se poate ajunge la o înţelegere”, a spus Kelemen Hunor.

El a adăugat că cele trei partide vor găsi soluţia cea mai potrivită pentru România, susţinând că „restul sunt speculaţii”.


După ce miercuri seara conducerile PNL și USR-PLUS au avut ședințe pentru a stabili noi mandate de negociere pentru funcțiile de la guvern și parlament, după eșecul rundelor anterioare de consultări, Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor se așează din nou la masa tratativelor.

Discuțiile vor avea loc la Vila Lac, de la ora 13.

Variantele propuse de PNL

Primii care și-au anunțat cerințele pentru formarea unei coaliții în Parlament și la Palatul Victoria au fost cei de la PNL.

Președintele partidului, Ludovic Orban, a declarat, miercuri seară, că liderii PNL au decis, în unanimitate, o flexibilizare a pozițiilor pentru negocieri.

„Constatând că propunerea PNL nu a fost acceptată, am luat decizia de a flexibilizat propunerile. Partenerii au solicitat în mod expres Camera Deputaților”, a spus fostul premier.

„PNL a decis următorul mandat:

– continuarea negocierilor cu USR-PLUS, UDMR și reprezentanții minorităților, pentru a îndeplini programul de guvernare;

– PNL, având o pondere de 55% în această coaliție, considerăm că suntem îndreptățiți să cerem premierul și președintele uneia dintre camerele parlamentului.

Prima propunere este vechea variantă – Florin Cîțu – premier și Ludovic Orban – președintele Camerei Deputaților.

Acceptăm și varianta ca PNL să desemneze premier – președintele partidului, subsemnatul Ludovic Orban, și președinte al senatului dl. Florin Cîțu”, a adăugat Orban.

Ce vor cei de la USR-PLUS

La câteva zeci de minute după anunțul lui Ludovic Orban, s-au aflat, pe surse, și propunerile partidului condus de Dan Barna și Dacian Cioloș

Prima variantă a USR-PLUS ar fi: Dacian Cioloș – prim ministru, Ludovic Orban – președinte al Camerei Deputaților și Alina Gorghiu sau Marcel Vela – președinte al Senatului.

Camera superioară a Parlamentului pare să nu-i intereseze prea tare pe cei de la USR-PLUS, având în vedere că și a doua variantă propusă lasă Senatul pentru PNL, îl acceptă pe Florin Cîțu pentru funcția de premier, dar îl impune pe copreședintele USR Dan Barna la Camera Deputaților.