Evenimentul Zilei > Politica > USR-PLUS se opune oficial desemnării lui Orban ca prim-ministru. Cum au motivat
USR-PLUS se opune oficial desemnării lui Orban ca prim-ministru. Cum au motivat

USR-PLUS se opune oficial desemnării lui Orban ca prim-ministru. Cum au motivat

Alianța USR-PLUS a anunțat, pe Facebook, că nu este de acord cu varianta unui nou mandat de premier pentru Ludovic Orban.

Iată anunțul USR-PLUS:

„USR PLUS își exprimă dorința și disponibilitatea de a continua discuțiile asupra structurii și programului unei guvernări pe baza unei majorități alături de PNL și UDMR.

Ambele variante de premier propuse de partide la consultările cu Președintele României, Dacian Cioloș din partea USR PLUS și Florin Cîțu din partea PNL, au susținere din partea noastră.

Considerăm că un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban, având în vedere demisia din funcția de premier și neîndeplinirea angajamentelor luate față de USR PLUS, nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta care iși dorește un nou început și o guvernare cu mandat reformist”.

Iohannis, dispus să accepte pe oricine

Reacția celor de la USR și PLUS vine după ce președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că va accepta propunerea de prim-ministru venită din partea coaliției de centru-drepata, fie că este vorba de Ludovic Orban, fie că este vorba despre Florin Cîțu. „Accept cu oricine ar veni”.

„De regulă după alegeri se constituia noul parlament si abia apoi se făceau consultările. Acum fiind în plină pandemie am început cu consultările

Partidele la noi sunt în etapa în care învață cum se negociază alianțele, portofoliile. Aceste greșeli vreau sa le evite partidele. Nu m-am implicat în negociere. Ce să caute președintele la negocierile partidelor.

Este drept, partidele se luptă pentru guvernare, așa funcționează politica. La început pare simplu dar negocierile sunt dificile. Să avem răbdare ca partidele să negocieze (…) În plină negociere dați-mi voie să mă abțin de la sfaturi care nu mi-au fost cerute”, a mai spus președintele.

„Nu vreau sa ajungem la așa ceva. Aștept sa se formeze o majoritate și să îmi prezinte o propunere. Că este Cîțu, sau Orba, accept. Cu oricine ar venit. Sper să meargă repede mai departe. Este de preferat un Guvern bazat pe o majoritate solidă în Parlament”, a spus Klaus Iohannis, ca răspuns la întrebarea dacă România riscă să stea doi ani fără guvern, cum s-a întâmplat în Belgia.