Rareș Bogdan are probleme cu o femeie importantă din PNL. O sumă colosală i-a învrăjbit

Rareș Bogdan are probleme cu o femeie importantă din PNL. O sumă colosală i-a învrăjbit Sursa: EVZ

Tema pensiilor speciale produce tensiuni la vârful PNL. Raluca Turcan, ministrul Muncii, afirmă că pensiile speciale „au o componentă de contributivitate" care face imposibilă anularea. Ea spune că i-a comunicat acest lucru colegului Rareş Bogdan, cel care a promis desfiinţarea acestora „în 30 de zile” după ce PNL va ajunge la putere.

Potrivit lui Turcan, „soluţia” în ceea ce priveşte aceste pensii este „să le apropii de contributivitate”, arătând că pensiile magistraţilor nu pot fi calculate după acest criteriu, în urma unei decizii a CCR.

„Dacă sută la sută ancorarea în contributivitate ar conduce la înjumătăţirea pensiilor, mie mi s-ar părea un act de nedreptate faţă de nişte oameni care au intrat de bună credinţă într-un sistem. Vina este a politicienilor.

Subiectul pensii, alocaţii, salarii în sectorul bugetar a fost de fiecare dată privit politicianist şi prin lupă electorală şi de aceea am ajuns cu aceste sisteme publice unde am ajuns. În privinţa pensiilor speciale, vreau să vă spun un punct de vedere tehnic, astfel încât să se înţeleagă că şi pensiile speciale au o componentă de contributivitate, ceea ce face imposibilă anularea pensiilor speciale, aşa cum în mod politicianist declară unii oameni”, a afirmat Raluca Turcan .

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea a adăugat că există „oameni care au intrat în aceste sisteme de bună credinţă şi şi-au făcut datoria şi au lucrat cinstit”.

Vina este a politicienilor, că au schimbat legile peste noapte şi le-au făcut prost

„Există oameni care au intrat în aceste sisteme de bună credinţă şi şi-au făcut datoria şi au lucrat cinstit, au servit sistemul în care lucrează. Dacă sută la sută ancorarea în contributivitate ar conduce la înjumătăţirea pensiilor, mie mi s-ar părea un act de nedreptate faţă de nişte oameni care au intrat de bună credinţă într-un sistem. Vina este a politicienilor, că au schimbat legile peste noapte şi le-au făcut prost.

Oamenii care lucrează în sistem nu au nicio vină. Şi atunci am chemat aceste categorii de beneficiari la negocieri continue şi continue pentru că mi se pare normal ca orice decizie care îi priveşte să fie făcută din interior, pentru că altfel, fiind sisteme specifice, rişti să plece şi să-ţi depopuleze sistemul aeronautic, sistemul de justiţie, inclusiv diplomaţii. Şi atunci am găsit câteva principii pe care, în mare, le-am agreat şi urmează să venim cu varianta legală, dar ne trebuie stabilitate politică, pentru că dacă nu ai stabilitate politică îşi baţi joc de proiect”, a adăugat Turcan,.

Printre principii se numără, conform ministrului, modificarea procentului din venit la care se calculează pensia, stabilirea unui număr minim de ani de contributivitate şi stabilirea intervalului la care se calculează pensia din venit. Aceste criterii ar duce „la un cuantum suportabil din partea beneficiarilor”.

Turcan, către Rareș Bogdan: „Nu poţi să le desfiinţezi!”

Ministrul Muncii a mai afirmat că i-a spus colegului său de partid Rareş Bogdan că nu se pot desfiinţa pensiile speciale: „Să ştiţi că şi atunci i-am spus lui Rareş: Rareş, fii atent! Nu poţi să le desfiinţezi! Dar poate că, când ai un discurs politic, nu te concentrezi aşa de tare pe detalii”.