Raportul privind decesele COVID a fost făcut public de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Decizia a fost luată la o zi după ce premierul Florin Cîțu i-a cerut să dea publicității acest document, pentru a nu mai exista dubii cu privire la concluziile pe care le conține.

Premierul Florin Cîțu i-a cerut ministrului Sănătății să facă public acest document, mai ales că nu toată lumea a înțeles ce a vrut să spună ministrul, din cifrele prezentate.

„Să-l facă public atunci ca să fie foarte clar. Da, ce a spus și doamna ministru, sunt mai multe baze de date. Eu m-am uitat între INS și corona forms, ceea ce folosim noi, corona forms, este o compatibilitate de 96%, cam așa arată lucrurile, dar, așa cum a spus doamna ministru, vom mai cere detalii în perioada următoare și vom vedea dacă trebuie să îmbunătățim”, a precizat Florin Cîțu.

Documentul integral elaborat de Ministerul Sănătății poate fi consultat aici.

Diferențe între înregistrările din diferitele baze de date

Inițial, Ioana Mihăilă a prezentat mai multe informații din acest document, în cadrul unei conferințe de presă. Conform raportului, în sistemul de supraveghere (Corona forms) s-au înregistrat 16.120 decese (în anul calendaristic 2020), iar în alerte.ms.ro. s-au inregistrat 18.948 decese. Raportul pune aceste diferențe pe seama erorii umane sau a lipsei de cunoștințe cu privire la procedurile de înregistrare.

Din datele raportate de spitale către INSP – Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică, pentru anul 2020 s-au raport 26.106 decese, dintre care 227 decese cu diagnostic principal COVID-19 (1 %) și 25.875 decese cu diagnostic secundar de COVID (99%). Informațiile care au stat la baza cercetării au provenit de la 284 spitale.

Ministrul sanatatatii, Ioana Mihaila.

Ioana Mihăilă nu caută vinovați

Din raport reiese că există diferențe mari între decesele provocate de COVID-19, înregistrate în diferitele baze date, însă acestea se datorează unor erori, a spus ministrul Ioana Mihăilă.

„Nu aș căuta greșeli și vinovați pentru diferențele de raportare ci m-aș concentra pe corectarea deficiențelor. Am transmis o clarificare către DSP -uri privind metodele de raportare. Așa cum s-a întâmplat și în alte țări, e nevoie de o actualizare a deceselor raportare, care să plece de la datele trecute pe certificate”, a declarat Ioana Mihăilă.