Evenimentul Zilei > Social > Raportul care dă totul peste cap, OMS o spune clar. De unde provine, de fapt, coronavirusul
Raportul care dă totul peste cap, OMS o spune clar. De unde provine, de fapt, coronavirusul

Raportul care dă totul peste cap, OMS o spune clar. De unde provine, de fapt, coronavirusul

Nu există dovezi potrivit cărora pandemia de coronavirus ar fi început în Wuham, China, transmite OMS.

Potrivit raportului final al echipei ştiinţifice a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) însărcinată cu investigarea origini coronavirusului, oraşul chinez Wuhan şi mai concret piaţa Huanan nu pot fi considerate definitiv ca focar aflat la originea pandemiei de COVID-19, scrie EFE.

Aceasta este prima concluzie la care a ajuns misiunea internaţională alcătuită din 17 oameni de ştiinţă, care a lucrat alături de o echipă formată din acelaşi număr de experţi chinezi, într-o vizită de 28 de zile la Wuhan.

Cercetările efectuate de echipa OMS arată că au existat cazuri iniţiale care nu aveau legătură cu piaţa Huanan, din Wuhan, iar acum se ştie că în decembrie exista o transmitere considerabilă a virusului în comunitate care, de asemenea, nu poate fi asociată cu acest loc.

Aceste informaţii, puse cap la cap „pot sugera că această piaţă nu a fost la originea focarului”, Se arată în raportul OMS, prezentat marţi într-o conferinţă de presă online la Geneva.

Când a început să se răspândească virusul

Astfel, punctul 0 al pandemiei rămâne un mister, deoarece, deşi ipoteza pieţei Huanan nu este eliminată total, nu există suficiente dovezi că actuala criză sanitară cu care se confruntă întreaga lume ar fi început de acolo.

„În acest moment, nu se pot trage concluzii ferme privind rolul pieţei Huanan ca origine a focarului sau despre cum infecţia a ajuns în piaţă”, se mai arată în raport.

Ba mai mult, cercetătorii semnalează că studiile realizate în diferite ţări arată că SARS-CoV-2 a început să se răspândească cu mai multe săptămâni înainte ca primul caz să fie declarat la Wuhan.

„Acest lucru ar putea sugera posibilitatea unei circulaţii în alte ţări, ignorată”, se mai precizează în raportul realizat de reprezentanții OMS. Documentul mai transmite că este importantă investigarea acestor cazuri anterioare.

Una dintre afirmaţiile cel mai des invocate de autorităţile chineze este că virusul nu s-a răspândit de la Wuhan, ci că a ajuns aici din alt loc.

Raportul privilegiază ipoteza orginii animale a SARS-CoV-2, însă nu se știe exact cum s-ar fi răspândit virusul din regnul animal la oameni.