Rămâi fără permis pentru un gest banal! Pericol mare pentru șoferi din cauza COVID-19

Rămâi fără permis pentru un gest banal! Pericol mare pentru șoferi din cauza COVID-19

Restricțiile sanitare și regulile de igienă sunt folositoare în combaterea pandemiei, dar pot avea efecte neașteptate. Noroc că un agent de la Poliția Rutieră a descoperit asta.

După ce s-a dezinfectat cu spirt pe mâini și a suflat în etilotest, un polițist de la Poliția Rutieră Bihor a avut alcoolemie 0,26. Fără să consume alcool, agentul a făcut un experiment și a descoperit că aparatul dă astfel de erori.

Tavi Perțea, un agent de la Brigada de Politie Rutieră Bihor a făcut un experiment, ajutat de colegii lui, și a descoperit că după ce s-a dat cu spirt pe mâini ca să se dezinfecteze, a ieșit pozitiv la testarea cu etilotestul, deși nu consumase alcool.

Cunoscut pentru campania sa împotriva conducerii sub influența alcoolului, Tavi Perțea a vrut să vadă ce se întâmplă dacă folosești spirt ca dezinfectant:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Continuam seria de experimente pe care le-am facut cu noul model de #alcooltest din dotarea politiei rutiere. In acest episod verific un mit des intalnit in ultima perioada, mai ales in contextul pandemiei de coronavirus COVID 19 de la inceputul anului 2020 si anume, daca iese alcool in aerul expirat, dupa ce te-ai #dezinfectat pe maini cu spirt.

Pentru a face testul in aceleasi conditii, am simulat o oprire in trafic de catre politistul rutier, m-am dezinfectat cu spirt pe maini, dar și documentele si apoi am suflat in etilotest. Rezultul care a iesit este surprinzator. Aceasta este o campanie impotriva conducerii sub influenta bauturilor alcoolice care îmi aparține si nu reprezintă un punct de vedere oficial.”, a scris Perțea alături de video-ul postat pe canalul lui de Youtube, scrie Libertatea.

Pentru realizarea testului, polițistul a făcut atât testare pasivă, suflând spre aparat, dar și testarea activă, suflând efectiv în etilotest. Iar rezultatul a fost surprinzător: 0,26 mg/ litru alcool pur în aerul expirat.

În comunicatele autorităților se recomandă dezinfecția cu spirt și clor. Se precizează ca pe lângă săpun, la spălatul mâinilor să fie folosit și spirtul medicinal. Trebuie cunoscut faptul că acesta are 70 de grade, în timp ce băuturile alcoolice, în marea lor majoritate ( de exemplu vodca are undeva între 37-40 de grade).

Alcoolemia de 0,10 mg/l înseamnă că o persoană are 1 parte de alcool pur la 10.000 de părţi de sânge.

Până la o anumită limită, alcoolemia este sancţionată doar contravenţional, dar la o valoare mai mare devine o problemă penală.

Astfel, o alcolemie de până la 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat se sancţionează cu amendă de la 21 la 50 de puncte şi suspendarea permisului pentru 6 luni.

Conform legislatiei din Romania, atunci când şoferii sunt prinşi cu o îmbibaţie de alcool egală sau peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală.