Evenimentul Zilei > Politica > Rafila a recunoscut! Există o criză, dar cum o rezolvă? „Stați puțin, că abia am venit la Ministerul Sănătății”
Rafila a recunoscut! Există o criză, dar cum o rezolvă? „Stați puțin, că abia am venit la Ministerul Sănătății”

Rafila a recunoscut! Există o criză, dar cum o rezolvă? „Stați puțin, că abia am venit la Ministerul Sănătății”

Instituțiile medicale din România se confruntă cu o criză de personal. A recunoscut-o chiar noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila. Oficialul a precizat că are anumite strategii pe care își propune să le implementeze astfel încât să pună capăt fazei critice din spitale, însă are nevoie de timp în acest sens. „Stați puțin, că abia am venit la Ministerul Sănătății”, s-a exprimat Alexandru Rafila, sâmbătă, 18 decembrie.

Ministrul Sănătății a recunoscut că spitalele din România se confruntă o criză de angajați, însă există și o soluție la problema în cauză. Alexandru Rafila a precizat că situația tensionată de la nivelul instituțiilor sanitare poate fi rezolvată prin adoptarea unei strategii a resurselor umane specializate, care să includă colaborarea cu universitățile de medicină din țară.

Criză de medici de familie în următorii ani

În următorii ani de zile însă, România se va confrunta cu o criză a medicilor de familie semnificativă, având în vedere că multe cadre medicale specializate în acest domeniu au peste 50 de ani.

„Trebuie să facem cumva să schimbăm situaţia medicinii de familie, pentru că în momentul de faţă medicii de familie au o medie de vârstă foarte înaintată, de peste 50 de ani. Lucrul acesta va duce, în anii următori, la o criză de medici pentru asistenţa medicală primară”, a spus ministrul Sănătății, la inaugurarea noii unităţi de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa.

„Să încercăm să replicăm modelul de la Bistrița”

În legătură cu evenimentul la care a participat Alexandru Rafila, oficialul a spus că spitalul de la Bistrița reprezintă un model pentru România în contextul în care medicii tineri au avut parte aici de condiții bune de muncă, echipamentul medical fiind de ultimă generație, printre altele.

„Să încercăm să replicăm modelul de la Bistriţa, să-i putem stabiliza în toate oraşele din România”, s-a exprimat Alexandru Rafila.

Cum vrea Alexandru Rafila să rezolve criza de personal din spitale

Ministrul Sănătății a precizat referitor la criza de angajați din instituțiile medicale din țară că situația „nu se poate rezolva printr-o soluție de moment”, însă are în vedere aplicarea unei strategii în acest sens.

„Soluţiile de moment sunt soluţii pe care încercăm să le introducem atunci când avem o urgenţă majoră de sănătate publică, cum este pandemia. Dar criza din spitale se poate face dacă avem o strategie de resurse umane în sănătate. Staţi puţin, că abia am venit la Ministerul Sănătăţii. Sigur, avem o strategie cadru, dacă vreţi, să lucrăm împreună cu unităţile şi facultăţile de medicină. Dacă vom lucra împreună cu acestea, vom avea oameni bine pregătiţi”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.