Evenimentul Zilei > Actualitate > Raed Arafat, avertisment pentru pacienți COVID ce refuză internarea. Nu au nici o șansă
Raed Arafat, avertisment pentru pacienți COVID ce refuză internarea. Nu au nici o șansă

Raed Arafat, avertisment pentru pacienți COVID ce refuză internarea. Nu au nici o șansă

Bolnavii de COVID care nu vor să se interneze, în ciuda faptului că starea lor de sănătate se degradează din ce în ce mai tare, se condamnă la moarte.

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, este destul de dur în legătură cu cei care nu vor să meargă la spital. În opinia sa, cei care apelează la tot felul de remedii auzite de la alții, pentru a se vindeca de COVID, deși au o stare de sănătate precară, se condamnă singuri la moarte. În opinia sa, doar cu ajutorul medicilor, în unități specializate, există șansa vindecării de această boală.

Raed Arafat a răspuns unei întrebări pe acest subiect, la Maratonul de vaccinare din Bucureşti. Jurnaliștii au dorit să afle ce părere are șeful DSU despre cei care, deşi sunt în stare gravă, refuză internarea în spital.

„Dacă sunt în stare gravă şi încă ascultă aceste sfaturi de a nu se interna, de a nu primi tratamentele, însemană că se condamnă singuri la moarte, nu la altceva”, a declarat Raed Arafat.

Numeroase persoane, infectate cu coronavirusul refuză internarea și tratamentul în spital. În locul ajutorului de specialitate, acestea preferă tot felul de medicamente dubioase, aduse prin contrabandă din spațiul ex-sovietic. Acestea sunt promovate, însă, cu agresivitate, pe rețelele de socializare sau chiar le TV, de persoane controversate.

eSursa foto: EVZ

Vaccinarea este singura soluție pentru a scăpa de pandemie

În acest context, șeful DSU, Raed Arafat, a afirmat că cea mai la îndemână metodă de a evita o îmbolnăvire gravă de COVID este vaccinarea. El a precizat că este datoria fiecăruia să se implice în campania de vaccinare.

„S-a dovedit că, totuşi, chiar dacă suntem într-o situaţie destul de critică, oamenii au înţeles şi vin la vaccinare. Deja suntem la peste 80.000 pe zi, ajungem la 90.000 pe zi. Este foarte bine şi cu toţii avem datoria să facem acest lucru şi să ne implicăm: medicii de familie, persoane nevaccinate încă, persoanele care au dubii să pună întrebări, să răspundem de ce este bine să se vaccineze. (…) Am înţeles că este o cifră mai mare decât în maratonul trecut şi asta e un lucru pozitiv”, a spus Raed Arafat la Palatul Copiilor din Bucureşti, unde a vaccinat câteva persoane, în cadrul Maratonului de vaccinare.

Situația actuală putea fi evitată

Potrivit lui Arafat, vaccinarea este unica soluţie, ca să nu se mai repete situaţia în care ne aflăm acum şi pentru ca fiecare să-și protejeze viața.

„Fiecare persoană care se vaccinează aici face un pas înainte pentru toţi. Toţi împreună. Deci, fiecare persoană contează. Fiecare poate contribui pentru ea şi pentru ceilalţi, pentru comunităţi”, a adăugat Arafat.

El a menţionat că dacă populaţia s-ar fi vaccinat în număr mai mare până în prezent, la fel ca în alte ţări europene, în proporţie 70-80%, restricţiile nu ar fi fost necesare.