Rabla 2022. AFM a amânat lansarea noului program până în octombrie: „Se lucrează la modificarea ghidului de finanţare”

Rabla 2022. AFM a amânat lansarea noului program până în octombrie: „Se lucrează la modificarea ghidului de finanţare” Sursa: Dreamstime.com

Programul de casare a mașinilor uzate Rabla 2022 a fost amânat, ca urmare a necesității de modificare a ghidului de finanţare al acestui program, a anunțat Administrația Fondului de Mediu. Astfel, reluarea proiectului ar urma să fie posibilă abia după data de 14 octombrie.

Totuși, conform AFM, vor rămâne valabile conturile utilizatorilor înscriși în  programele Iluminat public, Staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în localităţi, Eficienţă energetică în clădirile publice, Rabla Clasic şi Rabla Plus, acestea putând fi accesate în scopul depunerii cererilor de finanţare și pentru casarea autovehiculelor uzate.

AFM amână desfășurarea programului Rabla 2022

„În urma discuţiilor purtate cu asociaţiile implicate în desfăşurarea Programului privind casarea autovehiculelor uzate, pentru o derulare eficientă cu participarea cât mai multor unităţi administrativ-teritoriale, a reieşit necesitatea actualizării anumitor condiţii, astfel că, la data prezentei, se lucrează la modificarea ghidului de finanţare aferent acestui program.

Crearea conturilor de utilizator în aplicaţia informatică de către solicitanţii unităţi administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraş sau municipiu şi subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti se va putea realiza începând cu data de 14 octombrie 2022”, a transmis Administrația Fondului de Mediu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Între 21 octombrie, ora 10:00 - 23 decembrie, ora 14:00 ori până la data epuizării bugetului alocat finanţării, solicitanţii vor putea depune cererile de finanţare, dar și documentaţia necesară, cu ajutorul aplicaţiei electronice ce cuprinde conturile create de utilizatori.

În ce constă Programul privind casarea autovehiculelor uzate

La sfârșitul lunii august, AFM transmitea că unităţile administrativ-teritoriale (UAT- comună, oraş sau municipiu) şi subdiviziuni administrativ-teritoriale ale Capitalei se vor putea înscrie în programul Rabla 2022 și că se vor putea crea astfel de conturi de utilizator după data de 23 septembrie. Bugetul alocat acestei sesiuni de finanţare este de 50 de milioane de lei.

Beneficiarii programului Rabla 2022 pot obține finanţare pentru cel mult 100 de mașini uzate în cazul UAT-urilor cu o populaţie mai mică sau egală cu 1.000 de locuitori, 500 de mașini uzate pentru UAT-urile cu o populaţie de 1.001 - 5.000 de locuitori, 1.000 de mașini uzate în cazul UAT-urilor cu o populaţie între 5.001 - 10.000 de locuitori, 5.000 de mașini uzate pentru UAT-urile cu 10.001 - 50.000 de locuitori, 20.000 de mașini uzate la UAT-urile cu o populaţie de 50.001 - 200.000 de locuitori și, în fine, 50.000 de mașini uzate în cazul UAT-urilor cu o populaţie mai mare sau egală cu 200.001 de locuitori.

Prin acest program, persoanele fizice care dau la schimb o mașină mai veche de 15 ani pot primi tichete în valoare de 3.000 lei, 50% din sumă fiind alocată din bugetul AFM şi 50% din bugetul local al UAT-urilor. Pe lângă asta, beneficiarul nu va putea cumpăra o mașină cu norma de poluare Euro 4 şi/sau inferioară, asta într-un termen de trei ani de la primirea tichetului prin programul Rabla 2022, conform Adevărul.ro.