Programului Rabla 2022. Primă de 3.000 de lei pentru casarea unui autoturism mai vechi de 15 ani, fără obligația de a cumpăra unul nou
- Maria Miron
- 5 mai 2022, 22:19
Programul „Rabla 2022” continuă cu o nouă etapă, ce va debuta în data de 1 iulie, astfel că cei care decid să își caseze autoturismele mai vechi de 15 ani pot primi sume de peste 3.000 de lei, fără a fi obligați să achiziționeze o mașină nouă.
Anunțul despre noua etapă a programului Rabla 2022 a fost făcut, joi, de către Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Noua etapă a programului Rabla începe din 1 iulie 2022
Ministrul Tanczos Barna a spus că, prin acest program intenționează să scoată din circulație mașinile vechi și să le înlocuiască cu unele noi, bazate pe tehnologii moderne, astfel încât România să beneficieze de un parc auto conform standardelor actuale în domeniu.
„Venim cu încă un program care va porni pe 1 iulie dacă totul merge bine şi reuşim să ne înţelegem cu autorităţile publice locale. Un program „Rabla" local care va scoate sute de mii de maşini vechi din circulaţie. Vom asigura o primă de cel puţin 3.000 de lei pentru maşinile casate, fără obligaţia de a fi cumpărate maşini noi. Azi dimineaţă am avut o discuţie cu domnul ministru Cseke (n.a. Cseke Attila, ministrul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei) despre reţeaua naţională de staţii de încărcare.
Aici, veştile bune vin şi din partea Ministerului Dezvoltării, pentru că de acolo vor fi finanţate peste 15.000 de staţii de încărcare până în 2026, prin PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, n.r.). Noi am pus, astăzi, în consultare publică, Ghidul pentru următorul apel de proiecte din partea autorităţilor publice locale pentru staţiile de putere normală sau mică", a transmis ministrul Tanczos Barna.
România susține industria mașinilor electrice
Tanczos Barna a mai spus că există un plan bine pus la punct cu privire la felul în care vor fi amplasate stațiile de încărcare a mașinilor electrice din zonele rezidențiale.
„Eu sunt convins de faptul că va fi nevoie, pe termen mediu şi lung, de foarte multe staţii în zona rezidenţială, unde în timpul nopţii, în parcările de lângă blocuri pot fi încărcate maşinile electrice. Avem o viziune foarte clară şi un plan foarte bine gândit de susţinere a acestei industrii, a acestei revoluţii prin care parcul auto din România va fi schimbat radical în câţiva ani", a mai transmis ministrul Mediului.
”Rabla Plus” și „Rabla Clasic”
Pentru aceste programe, o nouă sesiune va începe pe 13 mai, iar o altă sesiune va fi în septembrie și așa va fi și în anii următori: o etapă la început de an și alta mai spre final.
În luna februarie a acestui an au fost lansate programele „Rabla Clasic” și „Rabla Plus”, destinate încurajării înnoirii parcului auto. Pentru 2022, statul român a alocat un buget record de 1,2 miliarde de lei (aproximativ 240 de milioane de euro), fiecare beneficiar putând să aducă la casat două autovehicule mai vechi de 15 ani, nu unul singur, așa cum se întâmpla până acum. O altă noutate este că mașinile predate trebuie să fie înmatriculate de minimum 6 ani în România.