Începe o nouă etapă a Programului Rabla 2022! Cine se poate înscrie în a treia sesiune la Rabla Clasic și Rabla Plus
- Maria Miron
- 1 aprilie 2022, 09:44
De vineri, 1 aprilie, Administraţia Fondului pentru Mediu transmite că începe cea de-a treia sesiune de înscriere în programele Rabla Clasic şi Rabla Plus, de această dată pentru persoanele juridice. Programul Rabla Clasic are alocat un buget de 17.500.000 lei pentru această etapă, iar Rabla Plus beneficiază de suma de 26.500.000 lei. Referitor la Rabla Clasic, prima de casare pentru o mașină veche este de 6.000 lei, adică aproximativ 1.200 de euro.
Administraţia Fondului pentru Mediu dă startul unei noi etape de înscriere în programele Rabla, de această dată fiind vizate persoanele juridice din România.
„Începând de la 1 aprilie, ora 10.00, se desfăşoară a treia sesiune de înscriere pentru Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus - persoane juridice” transmite AFM.
Bugetul alocat programelor înregistrează sume record
Programul Rabla Clasic are alocat un buget de 17.500.000 lei pentru această etapă, iar Rabla Plus beneficiază de suma de 26.500.000 lei, conform ziare.com.
În cursul zilei de miercuri, Executivul României a decis aprobarea bugetului Fondului de Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu.
„Practic, vom continua programele deja consacrate şi mult-aşteptate de români, şi anume Rabla, Casa Verde şi Rabla pentru Electrocasnice", informează prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Conform premierului român, urmează a fi demarate proceduri pentru dezvoltarea unor programe în domenii precum transportul public electric, sistemele fotovoltaice, energia verde ori administrarea deșeurilor, iar unele dintre aceste proiecte vor beneficia de suplimentări ale bugetului alocat.
Start pentru programul Rabla în 2022 pentru persoane fizice și juridice
În luna februarie a acestui an fost lansate programele „Rabla Clasic” și „Rabla Plus”. Pentru 2022, statul român a alocat un buget record de 1,2 miliarde de lei, adică aproximativ 240 de milioane de euro, fiecare beneficiar putând să aducă la casat două autovehicule mai vechi de 15 ani, nu unul singur, așa cum se proceda anterior. O altă noutate este că mașinile predate trebuie să fie înmatriculate de minimum 6 ani în România.
De asemenea, a fost eliminat termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitanții având posibilitatea de a-l casa/radia până la emiterea facturii autovehiculului nou. Valoarea finanțării nu poate depăși jumătate din prețul de comercializare al autovehiculului nou achiziționat.
„Persoanele juridice care doresc participarea în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național (Rabla Clasic) și a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic (Rabla Plus) vor putea accesa aplicația informatică pusă la dispoziție de AFM, doar pentru crearea conturilor de utilizatori.
Conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul Programelor Eficiență energetică în clădirile publice, Iluminat Public și Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în localități rămân valabile și pot fi utilizate pentru accesarea aplicației informatice în vederea participării în cadrul Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus.
Persoanele fizice se pot adresa producătorilor validați, în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere în cadrul Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus, iar din aceeași dată, persoanele juridice pot încărca în aplicația informatică documentele necesare participării în cadrul celor două programe”, se arătă într-un comunicat remis de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).
Prima de casare pentru o mașină veche în programul Rabla Clasic este de 6.000 lei, adică aproximativ 1.200 de euro. În cazul în care sunt casate două autovehicule, această primă se ridică la 9.000 de lei, echivalentul a aproximativ 1.800 de euro.