Ultimele noutăți despre programele Rabla. Mai sunt câteva zile până la lansare
- Ionel Sclavone
- 3 februarie 2022, 22:41
Programele Rabla, prin care românii își pot înlocui mașinile vechi, vor fi lansate publică până în data de 8 februarie. Autoritățile au trimis ghidurile spre publicare la Monitorul Oficial.
Administraţia Fondului pentru Mediu a anunțat că a transmis, spre publicare în Monitorul Oficial, ghidurile destinate solicitanților de fonduri în pentru programele Rabla Clasic şi Rabla Plus. Potrivit unei comunicări făcute de reprezentanții instituției, lansarea programelor se va face cât de curând. Astfel, cel mai târziu pe 8 februarie, cei interesați pot aplica pentru a obține o finanțare de la stat.
Inițial, programele trebuiau să fie lansate pe 4 februarie, însă au fost amânate. Autorităţile de mediu nu explică din ce cauză a avut loc această întârziere.
„Anunţ important! Ghidurile pentru Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus 2022 au fost trimise spre publicare în Monitorul Oficial în data de 02.02.2022”, a transmis, joi, 3 februarie, Administraţia pentru Fondul de Mediu.
Conform comunicării, imediat după publicarea ghidurilor, se vor lansa și cele două programe, Rabla Clasic şi Rabla Plus 2022.
Noutățile cu care vin programele Rabla
Programele Rabla Clasic și Rabla Plus vin cu mai multe schimbări importante pentru cei interesați. Din acest an, românii care vor să-și cumpere o mașină nouă prin pot duce la casat două rable. În cazul în care acestea sunt mai vechi de 15 ani, ajutorul de la stat ajunge la 12 mii de lei.
Cei interesați de achiziția unei mașini electrice vor primi o finanțare de minim 46.500 de lei, cu condiția să caseze o rablă. Pentru un autoturism hibrid statul va acorda un ecotichet și un eco-bonus în valoare de 21.500 de lei.
Subvenția pentru mașinile verzi poate ajunge până la 51 de mii de lei dacă se dau la casat două vehicule vechi. De asemenea, a fost redusă vechimea pe care trebuie să o aibă o mașină scoasă din uz prin Programul Rabla. Aceasta trebuie să aibă o vechime de minim 6 ani și să fie înmatriculată de tot atât timp în România.
Pentru Rabla Clasic și Rabla Plus, Ministerul Mediului a alocat un buget de 1,2 miliarde lei, iar implementarea celor două programe este planificată pe o perioadă de trei ani. Prin actualul program, statul și-a propus ca până în 2024 să scoată de pe străzile din România cel puțin 250.000 de rable.