Putin, sfidat de Maia Sandu. Moldova nu participă la Summitul CSI de la Sankt Petersburg

Putin, sfidat de Maia Sandu. Moldova nu participă la Summitul CSI de la Sankt PetersburgVladimir Putin și România Sursa foto: Facebook

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a preferat să nu participe la summit-ul Comunității Statelor Independente de la Sankt-Petersburg. Evenimentul se desfășoară în aceste zile, iar refuzul Maiei Sandu de a participa a fost comentat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Decizia vine în contextul relațiilor din ce în ce mai tensionate dintre Moscova și Chișinău.

Summitul Informal al Comunității Statelor Independente (CSI) se desfășoară în aceste ziule la Sankt Peterburg, în Rusia, fără prezența reprezentanților Republicii Moldova. Republica Moldova și-a suspendat participarea la reuniunile CSI, deși nu s-a retras din organizație.

La reuniunea din Sankt-Petersburg sunt prezenți președinții Rusiei, Belarus, Azerbaidjanului, Kazahstanului, Tadjikistanului, Turkmenistanului, Uzbekistanului, Kîrgîzstanului și prim-ministrul Armeniei. Potrivit presei din Rusia, în cadrul acestei reuniuni organizată pe finalul anului se va face bilanțul pentru anul 2022 și se vor stabili direcțiile de cooperare pentru viitor.

Întrebat despre absența Maiei Sandu de la această reuniune, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Republica Moldova preferă să nu participe la summit-urile CSI, alături de Rusia.

„Maia Sandu însăși a vorbit recent despre acest subiect și a spus că, reieșind din convingerile sale pragmatice, Republica. Moldova preferă să nu se retragă din cadrul CSI. În același timp, se știe că ea nu va participa la summit-ul CSI”, a spus Dmitri Peskov.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Moldova își suspendă participările la întrevederile CSI

În urmă cu aproximativ o lună, șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, a anunțat că Moldova și-a suspendat participarea la reuniunile periodice ale CSI.

„Din punct de vedere legal, practic toată legislația internă, dar și acordurile internaționale, de foarte mulți ani, sunt semnate exclusiv prin prisma compatibilității cu integrarea europeană, cu acordul de Asociere și cu aspirațiile noastre europene. Există, însă, această dimensiune simbolică, în care apartenența formală la spațiul fostei Uniuni Sovietice semnalează o anumită încărcătură simbolică, care displace multor concetățeni de-ai noștri”, declara Nicu Popescu.

El spunea atunci că Republica Moldova nu va participa la reuniunile CSI, iar Chișinăul semnalează un dezacord cu tendințele care se manifestă în spațiul fost sovietic. Nicu Popescu a subliniat că prioritatea Moldovei este aderarea la Uniunea Europeană.

„La modul practic, Republica Moldova și-a suspendat participarea la reuniunile CSI. Nu participă în aceste reuniuni regulate și se mai întâmplă și alte lucruri, prin care Republica Moldova clar semnalează un dezacord total cu tendințele care se manifestă în acest spațiu. Prioritatea noastră absolută este integrarea și aderarea la UE”, a precizat ministrul de externe de la Chișinău.

Maia Sandu nu a participat la reuniunile CSI

La rândul său, Maia Sandu a explicat că retragerea Republicii Moldova din CSI este un proces de durată. Aceasta, a subliniat ea, deoarece cooperarea în cadrul organizației are la bază mai multe sute de acorduri, multe bilaterale și pe plan economic. Aceste acorduri sunt analizate în prezent, pentru a se vedea din care este posibilă retragerea și care ar urma să fie păstrate.

Maia Sandu nu a participat niciodată la reuniunile CSI, în cei doi ani de mandat.

Discuțiile despre o posibilă ieșire din CSI au apărut în spațiul public după ce Republica Moldova a depus cererea de aderarea la Uniunea Europeană, în martie 2022, și a primit statutul de țară candidată, în iunie 2022, după cum relatează Radio Europa Liberă.

Ne puteți urmări și pe Google News