Rusia va continua să-și dezvolte potențialul de apărare, dar rămâne deschisă pentru cooperarea cu alte țări în lupta împotriva terorismului, extremismului și neonazismului, a declarat președintele rus Vladimir Putin într-un discurs la Parada Victoriei din Piața Roșie din Moscova.

„Am făcut și vom continua să facem tot ce ne-a fost necesar pentru a asigura capacitatea mare de apărare a Forțelor Armate, potențialul de apărare a celor mai avansate arme și pentru a consolida în continuare prestigiul serviciului militar, prestigiul soldaților și ofițerilor și apărătorilor patriei (…) În același timp, Rusia este deschisă cooperării cu toți cei care sunt gata să lupte practic împotriva terorismului, neonazismului și extremismului "a subliniat liderul rus, citat de TASS.

Vladimir Putin a lansat și un atac subtil. „Memoria despre Marele Război Patriotic, despre adevărul său, este conștiința noastră și responsabilitatea noastră. Astăzi vedem cum unele țări distorsionează deliberat evenimentele războiului, cum fac idoli din cei care are au uitat de onoarea și demnitatea lor umană și au servit naziștilor, cum se culcă fără rușine copiilor lor și că trădează strămoșii lor. Datoria noastră sacră este de a apăra eroii adevărați. Ne plecăm pentru toți veteranii generației de victorii", a subliniat liderul rus.

 

În piață a fost o desfășurare impresionantă de forțe, peste 13.000 de militari  care au prezentat 130 de sisteme de arme.

Parada a început cu marșul batalionului Gărzii de Onoare a regimentului Preobrazhesnky și a fost desfășurat steagul ridicat deasupra Reichstag-ului de către soldații diviziei a 150-a Idritskaya în mai 1945.

Potrivit Agenției TASS, din cauza vremii nu au fost scoase avioanele și elicopterele.

„Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile din Moscova și din regiunea Moscovei, s-a luat decizia de a anula participarea aviației la Parada Victoriei din Piața Roșie. Aeronavele și elicopterele se vor întoarce la bazele lor de origine ", a declarat o sursă militară pentru TASS.

La parada aeriană urmau să participe elicoptere Mi-26, Mi-28NM, Ka-52 și Mi-35, bombardierele strategice Tu-95MSM modernizate, bombardierele Tu-160 cu rază lungă de acțiune și aeronavele Tu-22M3.

De asemenea, echipele de acrobați ruși „Cavalerii” de pe avioane de luptă Su-30SM și Swifts și cei de pe aeronave MiG-29 ar fi trebuit să zboare într-o singură formație în Piața Roșie în timpul paradei, dar momentul a fost contramandat din cauza vremii.

Concomitent, la Sibiu se desfășoară Summitul Consiliului European care reunește șefi de stat și de guverne ai țărilor membre, mai puțin premierul Marii Britanii Theresa May.