Putin: „Nu doresc să rămân la putere prin schimbarea Constituției... Nu că nu aș vrea”

Putin: „Nu doresc să rămân la putere prin schimbarea Constituției... Nu că nu aș vrea”

Vladimir Putin a declarat vineri că nu va ocoli legea pentru a-și prelungi mandatul, iar preconizata modificare a Constituției urmărește exclusiv interesul Rusiei.

În ultima perioadă a plouat cu speculații privind viitorul politic al lui Putin, aflat acum la vârsta de 67 de ani, după ce acesta a propus o serie de schimbări constituționale majore.

Putin se află la putere de două decenii și ar trebui să se retragă în 2024, la capătul celui de-al patrulea mandat al său la Kremlin.

„Nu că nu aș vrea (să rămân la putere). Îmi place munca pe care o fac”, a declarat liderul rus cu ocazia unei întâlniri cu populația în orașul Ivanovo, citat de The Moscow Times.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dar a recurge la un fel de complot de putere pentru a-mi păstra mandatul ar fi inacceptabil pentru țară sau ar distruge-o. De aceea mă tem, de aceea nu doresc să o fac.”

Trecând apoi la registrul liric, el a afirmat că vede Președinția nu ca o muncă, ci ca pe „destinul” său.

Putin a cerut ca prin Constituție să se limiteze durata mandatului președintelui la un total de două mandate, și nu la două mandate consecutive, cum este în prezent.

El a repetat că nu dorește să elimine limitele mandatului său, ceea ce i-ar permite să rămână președinte și după 2024.

„Nu pentru mine mă tem. Nu sunt nebun”, a spus el.

„Nu despre mine este vorba. Noi propunem amendamente nu pentru 5 sau 10 ani, ci pentru cel puțin 30 – 50 de ani. Nu este vorba de momentul actual.”

Propunerile de modificări constituționale cer întărirea rolului Consiliului de Stat, care este în prezent un organ consultativ, dar și rolul funcției prezidențiale, care este deja foarte puternică.

Unii critici ai Kremlinului au sugerat că modificările urmăresc ca Putin să-și păstreze puterea și după plecarea de la Kremlin prin preluarea conducerii Consiliului de Stat după 2024.

Însă Putin a părut să excludă vineri acest scenariu.

„Ce ar însemna asta? Am ajunge la o situație de dublă putere, o situație absolut distrugătoare pentru Rusia”, a spus el, adăugând că țara are nevoie de un președinte „puternic”.

În ianuarie, Putin declarase că dorește să existe un plan de succesiune și că nu vrea ca Rusia să revină la practicile din era sovietică, în care liderii comuniști mureau la putere fără planuri de tranziție.