Evenimentul Zilei > International > Otrăvirea lui Navalnîi. Audieri de amploare, Putin se răzbună
Otrăvirea lui Navalnîi. Audieri de amploare, Putin se răzbună

Otrăvirea lui Navalnîi. Audieri de amploare, Putin se răzbună

În jur de 200 de persoane până acum au fost audiate în procesul otrăvirii lui Alexei Navalnîi, ca parte a probatoriului care precede operațiunile de investigație criminalistă. Recent, Kremlinul s-a apărat de suspiciunile că ar fi în spatele otrăvirii opozantului jucând candid cartea atacului.

Departamentul din Tomsk al Ministerului de Interne rus a emis solicitările pentru asistență juridică în Germania, Suedia și Franța. Probatoriul anchetei continuă, a declarat serviciul de presă al Departamentului Poliției transporturilor din districtul federal Siberia.

Potrivit acestuia, poliția transporturilor din regiunea Siberia a prelevat o gamă largă de probe. De asemenea, au fost convocate toate persoanele cu care Navalnîi a intrat în contact în timpul vizitei sale în regiunea Tomsk, precum și unii dintre pasagerii care au fost alături de el la bordul aceluiași avion. Forțele de poliție interoghează în special membrii Anti-Corruption Foundation, care l-au însoțit pe opozant în timpul călătoriei sale din luna august.

Deși purtătorul de cuvânt al Kremlinului a negat orice posibil amestec în acest caz, precizând că nu a fost detectată nicio urmă de otravă înaintea transferului lui Navalnîi în Germania, la sfârșitul lunii august, spitalul din Berlin care i-a oferit îngrijire a confirmat prezența agentului toxic extrem de periculos Noviciok.

„M-au trimis gol”

Navalnîi a ieșit din comă indusă pe 7 septembrie, când a fost deconectat de la ventilator. Acesta cere Rusiei să-i returneze hainele pe care le purta atunci când a intrat în comă, luna trecută, și acuză Moscova că reține probe „vitale” în dosarul său.

„Înainte să fiu transportat în Germania, mi-au luat toate hainele și m-au trimis complet gol”, a scris Navalnîi pe blogul său. ”Având în vedere că au găsit Noviciok pe corpul meu și că infectarea prin contact este foarte probabilă, hainele mele sunt dovezi foarte importante. Cer ca hainele mele să fie împachetate într-o pungă de plastic și să-mi fie returnate”, a declarat acesta, citat de Reuters.

I-au desființat partidul

Kremlinul a transmis, vineri, că Rusia are mijloace limitate de anchetă în cazul Navalnîi. În mod tipic pentru modul de lucru al laboratoarelor de propagandă rusă, care preiau pe larg sofisticatele proceduri sovietice de pe vremuri ce țin de psihologia inversă, autoritățile ruse se apără prin arma atacului, mai precis îi acuză pe susținătorii lui Navalnîi că au sustras indicii legate de otrăvirea sa: „Din păcate, suntem limitaţi în capacitatea noastră de a desfăşura vreo anchetă. Şi asta pentru că se dovedeşte că au fost obiecte lichidate, scoase din ţară şi că nu putem lua cunoştinţă de analizele efectuate în Germania”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse de pre

La rândul ei, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a precizat că până în momentul de față germanii nu au livrat ambasadorului rus la Berlin vreo dovadă a presupusei otrăviri cu Noviciok.

Pe de altă parte, tot luni, Curtea Supremă din Rusia a anunțat desființarea partidului politic condus de opozantul politic. În urmă cu un an, Ministerul Justiției din Rusia a refuzat înregistrarea partidului politic Rusia Viitorului, înființat de Navalnîi, motivând că numele era deja folosit de o altă organizație politică, conform agenției de presă Tass.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: