Evenimentul Zilei > International > Putin le face curte talibanilor! Îi invită la întâlnirea internațională de la Moscova
Putin le face curte talibanilor! Îi invită la întâlnirea internațională de la Moscova

Putin le face curte talibanilor! Îi invită la întâlnirea internațională de la Moscova

Rusia e hotărâtă să îi invite și pe talibani la discuțiile internaționale despre Afganistan, programate pentru 20 octombrie la Moscova.

Anunțul a fost făcut de trimisul Kremlinului în Afganistan, Zamir Kabulov. Ca răspuns la o întrebare a jurnaliștilor ruși dacă reprezentanții grupului vor fi invitați la negocieri care implică China, India, Iran și Pakistan, Kabulov a spus: „Da”.

Discuțiile de la Moscova sunt organizate după summitul G-20 asupra Afganistanului, care este programat pe 12 octombrie. Acest summit va încerca să găsească soluții pentru ca Afganistanul să evite o catastrofă umanitară după preluarea puterii de către talibani.

Întrebat dacă Rusia va furniza ajutor Afganistanului, Kabulov a afirmat că Moscova va trimite asistență, dar detaliile nu au fost încă stabilite.

Rușii nu exclud revizuirea sancțiunilor ONU împotriva talibanilor

Un oficial de top al ONU a avertizat miercuri că criza umanitară din Afganistan se înrăutățește. „Acest lucru se rezolvă”, a spus el jurnaliștilor, spunând că se colectează „ajutoare”.

Moscova încearcă să se apropie de talibanii, dar organizația este interzisă în Rusia, fiind considerată teroristă. Kabulov susține, însă, că Moscova nu va „exclude” pe viitor revizuirea sancțiunilor ONU împotriva talibanilor. „Dar, în acest stadiu, credem că nu este oportun să ne grăbim”, a precizat trimisul Kremlinului.

Rusia a avertizat despre faptul că membri ai unor grupuri „extremiste” exploatează frământările politice din Afganistan pentru a putea trece în țările vecine ca refugiați. Pentru Rusia este esențial ca fostele republici sovietice cu majoritate musulmană, pe care le consideră în sfera sa de influență, să nu fie contaminate cu ideile islamiste. Kremlinul este preocupat mai ales de situația din Tadjikistan, unde Rusia menține o bază militară cheie.

Ce urmărește Putin?

Încă din decembrie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat într-o discuție cu diplomațili indieni că Moscova susține un angajament diplomatic cu talibanii. Explicația lui Lavrov era că nu se poate ajunge la un acord de pace în Afganistan fără participarea talibanilor – iar dialogul cu talibanii ar reduce riscul extinderii terorismului din Afganistan în Asia Centrală, scrie ziarul turcesc Daily Sabah.
Mai mult, Putin pare să încerce să construiască un consens internațional care să susțină această abordare – astfel încât să contrabalanseze strategia americanilor de a-i izola pe extremiștii afgani.