Statele care vor dicta politica în Afganistan. Avertismentul șefului diplomației europene

Statele care vor dicta politica în Afganistan. Avertismentul șefului diplomației europene

China, Turcia și Rusia vor fi statele care își vor extinde influența în Afganistan, în următoarea perioadă, după ce talibanii au preluat puterea politică.

Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, susține că preluarea puterii de către talibani, în Afganistan reprezintă „cel mai important eveniment geopolitic” de după criza Peninsulei Crimeea în 2014. Potrivit spuselor sale, aceasta este „o nouă oportunitate” pentru China, Rusia şi Turcia de „a-şi extinde influenţa” în Asia Centrală.

Josep Borrell a făcut o declarație în Parlamentul European, atrăgând atenția că Europa trebuie să „să discute cu talibanii” pentru a pune capăt crizei umanitare. El a precizat că o astfel de discuție nu înseamnă, însă, și o recunoaștere diplomatică a regimului taliban care a preluat puterea la Kabul.

Situaţia din Afganistan „va avea un impact de mare anvergură asupra securităţii regionale şi internaţionale”. Acesta este cel mai important eveniment geopolitic de după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, în urmă cu şapte ani, a precizat Borrell în faţa europarlamentarilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Avertismentul șefului diplomației europene

Șeful diplomației europene a precizat că Europa va trebui să se angajeze în mod activ, alături de partenerii săi regionali și internaționali în zonă deoarece Asia Centrală va deveni o regiune de importanță strategică.

„Suntem foarte conştienţi de faptul că Turcia, China, Rusia vor avea o nouă oportunitate de a-şi extinde influenţa, în detrimentul Occidentului, în Asia Centrală”, a avertizat el, îndemnând la întărirea relaţiilor diplomatice europene cu Iranul, Pakistanul şi India.

 

UE „va trebui că conlucreze strâns cu SUA şi să-şi intensifice eforturile diplomatice pentru a crea împreună cu aliaţii săi un consens în vederea dezvoltării unei abordări comune eficiente” faţă de noul regim taliban, a mai spus el.

„Aceasta nu este deloc o recunoaştere, este un mijloc de a sprijini ajutorul umanitar pentru Afganistan, întărind totodată asistenţa pentru ţările vecine, astfel ca ele să poată gestiona repercusiunile negative, migraţiile interne, riscul crescut de terorism sau traficul de droguri”, a explicat Borrell.

Turcia și-a exprimat intenția de a se implica în Afganistan

În acest context, Turcia și-a declarat intenția de a asigura securitatea pe aeroportul din Kabul. Ankara discută cu toate părţile implicate, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

„Avem intenţia de a asigura securitatea aeroportului şi de a contribui la securitatea acestei ţări după retragerea trupelor americane. Avem în continuare această intenţie (…) Planificăm acum în funcţie de noile realităţi care au apărut pe teren şi purtăm negocieri în consecinţă”, a declarat Erdogan în timpul unui interviu televizat.

Responsabili americani au declarat că discuţii asupra acestui subiect continuă cu Ankara, exprimându-şi gratitudinea pentru rolul jucat de Turcia în evacuarea de civili din Kabul.

„Prezenţa militară a Turciei în Afganistan îi va oferi noii administraţii (afgane) un avantaj pe scena internaţională şi îi va facilita activitatea”, a adăugat Erdogan.