Evenimentul Zilei > International > Josep Borrell: „Rusia refuză orice dialog cu UE. Se îndepărtează de Europa”
Josep Borrell: „Rusia refuză orice dialog cu UE. Se îndepărtează de Europa”

Josep Borrell: „Rusia refuză orice dialog cu UE. Se îndepărtează de Europa”

Josep Borrell, reprezentantul UE pentru afaceri externe și politica de securitate a avertizat că Rusia „se deconectează progresiv de Europa”.

Josep Borrell: „Rusia refuză orice dialog cu UE. Se îndepărtează de Europa”. Josep Borrell spune că este foarte îngrijorat de Moscova. Autorităţilor ruse refuză un dialog „mai constructiv” cu Uniunea Europeană. Şi i-a îndemnat pe liderii europeni „să tragă consecinţe”, ce ar putea include sancţiuni.

„Tocmai m-am întors dintr-o vizită foarte complicată la Moscova, în care mă angajasem pentru a discuta despre starea relațiilor UE-Rusia. Relaţiile s-au deteriorat și mai mult după recentele evoluții legate de otrăvirea, arestarea și condamnarea lui Alexei Navalny.  Precum și arestările în masă aferente a mii de manifestanți”, a declarat oficialul de la Bruxelles.

Josep Borrell: Rusia refuză orice dialog cu UE

„Scopul acestei misiuni a fost de a exprima direct condamnarea puternică a UE faţă de aceste evenimente. Şi de a aborda, pe cale diplomatică, procesul de înrăutățire rapidă a relației noastre cu Rusia și de a ajuta la pregătirea viitoarelor discuții ale Consiliului European privind relațiile UE-Rusia”.

„Uneori, discuția cu omologul meu rus a atins niveluri ridicate de tensiune, deoarece am cerut eliberarea imediată și necondiționată a domnului Navalny, precum și o anchetă completă și imparțială a încercării sale de asasinat”, a spus Josep Borrell.

„Autorităţile ruse nu au vrut să profite de ocazie pentru a avea un dialog mai constructiv cu UE. Este regretabil şi va trebui să tragem consecinţe. Le va reveni statelor membre să decidă următoarele etape şi da, acestea ar putea include sancţiuni”, a declarat Borrell la revenirea de la Moscova.

Josep Borrell: Se pare că Rusia se deconectează progresiv de Europa”

Şi continuă: „ Întâlnirea mea cu ministrul Lavrov și mesajele trimise de autoritățile ruse în timpul acestei vizite au confirmat că Europa și Rusia se îndepărtează. Se pare că Rusia se deconectează progresiv de Europa și privește valorile democratice ca pe o amenințare existențială.

Suntem la o răscruce de drumuri. Alegerile strategice pe care le facem acum vor determina dinamica puterii internaționale. Uniunea Europeană poate influența aceste evoluții, care necesită o viziune și obiective clare, însoțite de un angajament diplomatic intens, susținut de numeroasele noastre mijloace de acțiune externă și de proiecție de influență”, mai spune şeful diplomaţiei UE.