Putin agită iarăși amenințarea nucleară, Ministerul de Externe vorbește de război Rusia-SUA
- Sabina Popescu
- 1 iunie 2022, 13:40
Decizia Statelor Unite de a furniza Ucrainei sisteme de rachete de artilerie cu rază medie de acțiune și mare mobilitate pentru a lupta împotriva Rusiei l-a înfuriat pe Vladimir Putin. În timp ce Moscova avertizează că noul pachet de asistență militară al Washingtonului crește probabilitatea declanșării unui război americano-rus, liderul de la Kremlin mobilizează forțele nucleare rusești la nord-est de capitală, în provincia Ivanovo. Mișcările în cauză au loc chiar după ce televiziunea de stat rusă a avertizat că „operațiunea militară specială” din Ucraina a luat sfârșit, acum fiind martori la cel de-al Treilea Război Mondial.
Războiul din Ucraina ar putea să ia forma unei confruntări militare între Statele Unite și Rusia. Scenariul nu pare a fi deloc imposibil, mai ales având în vedere ultimele declarații venite de la Kremlin, potrivit cărora riscul declanșării unui război între Washinton și Moscova este în creștere cu fiecare pachet de asistență militară oferit Kievului.
Crește riscul unui război americano-rus
Noile sisteme de rachete americane vor permit Ucrainei să lovească ținte aflate la 80 de kilometri distanță (cea mai mare rază de acțiune livrată Ucrainei până acum) au fost privite „extrem de negativ” de autoritățile ruse, potrivit ministrului adjunct de Externe rus, Serghei Riabkov.
Reprezentantul de la Moscova a susținut, pentru agenția de presă RIA Novosti, că decizia luată de SUA de a livra Ucrainei sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate, cunoscute sub numele de HIMARS, ca parte a celui de-al 11-lea pachet de asistență de securitate, va crește riscul unei confruntări directe între Rusia și NATO.
Oficiali americani au precizat că HIMARS vor fi echipate cu muniții care vor permite Ucrainei să lanseze rachete la aproximativ 80 de kilometri, raza de acțiune fiind mai mică decât cea cerută de Volodimir Zelenski, de aproximativ 300 de kilometri. Totuși, noile sisteme prevăd cea mai mare rază de acțiune de până acum, dintre echipamentele livrate Ucrainei.
Obuzierele M777 Howitzers pe care SUA le-au trimis Ucrainei luna trecută, de exemplu, au marcat o creștere semnificativă a razei de acțiune și a puterii față de sistemele anterioare, dar chiar și acestea au o rază de acțiune maximă de aproximativ 25 de kilometri.
Ce le-a cerut Putin forțelor nucleare de la Moscova
Între timp, Vladimir Putin pare că ia în calcul tot mai des scenariul unui atac nuclear. Dacă până acum a amenințat Occidentul cu astfel de idei, după ultima promisiune a Statelor Unite, liderul de la Kremlin a cerut forțelor nucleare rusești să organizeze exerciții în provincia Ivanovo, la nord-est de Moscova. Informația a fost publicată de Reuters, care a citat agenția de știri Interfax, care la rândul ei citează Ministerul rus al Apărării.
„Aproximativ 1.000 de militari se antrenează în manevre intense folosind peste 100 de vehicule, inclusiv lansatoare de rachete balistice intercontinentale Yars”, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit sursei citate.
Toate aceste mișcări ale Rusiei vin după ce, cu doar câteva ore în urmă, televiziunea de stat de la Moscova a anunțat că operațiunea specială a Kremlinului în Ucraina s-a încheiat și că a început „Al Treilea Război Mondial”. Prezentatoarea Olga Skabeieva a sugerat că Rusia se confruntă acum cu o situație în care va trebui să „demilitarizeze” NATO.
„Poate că a venit timpul să admitem, eventual, că operațiunea specială a Rusiei în Ucraina s-a încheiat. În sensul că a început un război adevărat. Mai mult decât atât, este al Treilea Război Mondial. Suntem forțați să demilitarizăm nu doar Ucraina, ci întreaga alianță NATO”, a spus prezentatoarea televiziunii de stat.