Psihologul criminalist Tudorel Butoi explică ce au în comun cele două atacuri din Serbia
- Robert Andrei
- 5 mai 2023, 18:26
Serbia este în stare de șoc după ce, în două zile, s-au produs tot atâtea atacuri armate în care au fost uciși 17 oameni și au fost răniți 23, victime printre care se numără foarte mulți copii.
Interpretând acțiunile criminale ale celor atacatori, psihologul criminaist prof. univ. dr. Tudorel Butoi a explicat pentru EVZ ce au în comun cele două atacuri și ce ar trebui să facă autoritățile.
Nouă morți și șapte răniți într-o școală
Un elev de clasa a VII-a, care nu a împlinit 14 ani, își ucide cu un pistol de calibrul 9mm opt colegi (șapte fete și un băiat) și pe paznicul școlii unde învăța. Gloanțele trase de adolescentul cu tată medic și mamă profesor-cercetător au mai rănit alte șapte persoane - șase copii și un profesor, cadru didactic care este în stare critică. Atacul armat în care a folosit arma tatălui său s-a consumat în Belgrad, într-o școală dintr-un într-un cartier de lux al capitalei Serbiei. Autoritățile locale vorbesc de un masacru pregătit din timp.
Opt morți și 16 răniți într-un sat
O zi mai târziu, când Serbia era deja în doliu național un alt atac armat îngrozește. Un tânăr de 21 de ani trage la întâmplare cu o armă automată, dintr-o mașină aflată în viteză, asupra unui grup de oameni. Bilanțul celui de-al doilea masacru consumat joi seara în apropiere de Mladenovac, într-un sat aflat la 60 de kilometri sud de Belgrad, este și de astă dată cutremurător: opt morți și 16 răniți.
Firește, ambele cazuri sunt acum anchetate de poliția sârbă care i-a arestat pe cei doi autori și vor încerca să afle ce a transformat, din senin, în asasini un elev olimpic și un tânăr care, până mai ieri, părea că duce o viață liniștită într-o așezare rurală.
Legătura dintre cele două atacuri criminale
Totuși, ce au în comun aceste două atacuri îngrozitoare în afară de faptul că au fost comise cu arme de foc care au secerat viețile a zeci de oameni, dintre care foarte mulți copii? Psihologul criminalist Tudorel Butoi vorbește, pe de o parte, de slaba aplicare, în toată lumea, a legilor cu caracter preventiv, iar pe de altă parte, în strânsă legătură cu partea juridică, aduce în discuție accidentele psihiatrice care stau la baza suferințelor mentale.
”Puștiul de 14 ani a pierdut contactul vital cu realitatea”
”În toată lumea s-a lăsat garda jos în ceea ce privește aplicarea legii cu caracter preventiv. Nimeni nu mai pune preț pe acest fapt extrem de important. E mai ușor să previi decât să tratezi.
Oameni cu suferințe psihice aflate în diverse stadii sunt peste tot, sunt printre noi. Bolnavi psihici sunt liber pe străzi. Un procent din populație este mereu predispusă la ceea ce noi, specialiștii, numim apariția accidentului psihiatric. Tocmai asta s-a întâmplat în Serbia. Vorbim de accidente psihiatrice care puteau fi prevenite. Puștiul ăla de 13-14 ani a pierdut contactul vital cu realitatea, iar personalitatea îi este dezagregată. Judecând după simptome, are hebefremie care e primul pas către schizofremie, afecțiune caracterizată, printre altele de răceală afectivă, dezinhibiție agresivă, insubordonare socială și insensibilitate morală. Cam la fel stau lucrurile și în celălalt caz unde autorul este tot un tânăr. Asta este legtura dintre cazuri: accidentul psihiatric!
Asemenea oameni trebuie păstrați în custodie permanentă, pe viață pentru că au comportamente imprevizibile. Nu e vorba de aresturi, ci de locații unde au tot confortul, dar și suraveghere medicală de specialitate”, a explicat pshihologul criminalist Butoi pentru EVZ.
Specialistul este de părere că astfel de atacuri ar putea fi evitate și că ele au apărut cu aspect conjuctural, fără nici o legătură cu tipologia poporului sârb.
Foto: Antena 3 CNN