Exclusiv EvZ. Cazul Chiajna. Psihologul criminalist Tudorel Butoi explică de ce nu s-a reușit capturarea tatălui care își sechestrează fiica
- Robert Andrei
- 5 mai 2023, 14:34
Timpul trece și negociatorii Poliției Române nu găsesc încă soluția pașnică prin care să-l captureze pe bărbatul de 45 de ani din Chiajna. Acesta amenință că se va arunca în aer cu tot cu fetița lui în vârstă de cinci ani, pe care o ține ostatică de mai bine de 24 de ore.
Cazul Chiajna. Psihologul criminalist Tudorel Butoi este de părere că singura soluție de rezolvare a crizei fără intervenția luptătorilor este să-i dea bărbatului aparența că a ieșit învingător în fața celor care l-au asediat.
Locuința bărbatului este înconjurată de forțele speciale
De când soția lui a dat alarma, joi, în jurul orei 12.00, printr-un apel la 112 în care a reclamat că a fost bătută și alungată din casă, locuința familiei a fost asediată de sute de forțe de ordine. Luptători SIAS, polițiști, negociatori specializați în eliberări de ostatici, echipaje medicale și ale pompierilor. Au fost mobilizați chiar și lunetiști! Firește, șefi ai IPJ Ilfov s-au aflat, la rândul lor, în toate aceste zeci de ore, printre cei de la care se așteaptă o soluție care să rezolve, fără victime, criza luării de ostatici.
A ieșit în curte să-și ia mâncarea adusă de negociatori
După aproape 24 de ore, timp în care bărbatul a ieșit în curte de două ori pentru a primi mâncare pentru el și copilul de cinci ani, totul este exact ca la început! Individul, condamnat în trecut la trei ani de închisoare, este baricadat în casă cu fetița lui, între o damigeană cu băutură și o butelie cu care amenință că se va arunca în aer, cu tot cu copil!
„Intervenția trebuie nuanțată la context și la personalitatea bărbatului”
Criminalistul Tudorel Butoi, care a urmărit derularea evenimentelor, este de părere că ar exista o soluție prin care negocierile, eșuate până acum - devenite cele mai lungi din istoria Poliției Române -, ar putea lua sfârșit fără ca nimeni să fie rănit.
„Avem o fetiță sechestrată și un bărbat care amenință că se va arunca în aer cu tot cu copil. E o periculozitate latentă. Intervenția trebuie nuanțată, trebuie acomodată la context și la personalitatea lui (n.r. a bărbatului baricadat în casă). Vorbim de un individ trecut prin necazuri. Un fost pușcăriaș care are probleme cu alcoolul, care își bate nevasta. E un nefericit aflat, probabil, în pragul divorțului. Nu e un terorist care are revendicări. Comunicarea prin ușă nu duce la nimic bun. Cineva trebuie să intre la el, să discute cu el, să vadă ce vrea”, ne-a explicat psihologul criminalist Butoi.
„Retragerea forțelor de împresurare ar duce la încheierea crizei”
În acest context, specialistul vede și soluția care poate încheia totul. Bărbatul trebuie să fie făcut să creadă că este învingător în fața zecilor, poate sutelor de reprezentanți ai forțelor de ordine care l-au încercuit, dar care nu au găsit calea de comunicare prin care să-l facă să renunțe la acțiunile sale.
„În primul rând, situația trebuie detensionată pentru ca el să nu fie supraepuizat nervos. Pentru că, dacă se va desensibiliza din punct de vedere senzorioperceptiv, câmpul de reflexie a gândirii i se va îngusta și ar putea finaliza actul amenințării. În opinia mea, retragerea forțelor de împresurare ar duce la încheierea crizei. L-ar transforma în învingător în fața trupelor.
El ar vedea că este ascultat, că vocea lui s-a auzit. Va crede că a învins. Să nu uităm că suntem în Balcani. Când trupele vor fi retrase, cel puțin la o distanță care să-i dea lui siguranța că este ascultat, cineva să-i aducă pe nașii lui, pe șeful de post, pe popa din localitate, pe prietenul de pahar. Așa ar putea fi convins. Fără trupe și cu vorba bună. Apoi, scos din casă, lucrurile vor sta altfel. Copilul va fi salvat, iar el va răspunde pentru ce a făcut”, a conchis specialistul.
Bărbatul se face, până acum, vinovat de mai multe infracțiuni: sechestrare de persoană, tulburarea liniștii și ordinii publice și amenințare.