Update. Serbia, lovită de un al doilea masacru. 8 morți și 13 răniți. Atacatorul a fost prins

Update. Serbia, lovită de un al doilea masacru. 8 morți și 13 răniți. Atacatorul a fost prins Sursa: arhiva EVZ

Cel puțin opt persoane au fost ucise și 13 rănite după ce un atacator aflat într-o mașină în mișcare a deschis focul asupra oamenilor într-un oraș la sud de Belgrad. Știrile din presa locală spun că un bărbat în vârstă de 20 de ani a început să tragă în oameni cu o armă automată după ce s-a certat cu un ofițer de poliție într-un parc din Dubona, joi seara. Bărbatul ar fi continuat apoi să tragă în oameni dintr-o mașină, omorând cel puțin opt persoane și rănind multe altele.

Update - Atacatorul a fost prins de polițiști, după 8 ore de urmărire, lângă Kragujevac. Potrivit primelor date neoficiale, bărbatul de 21 de ani se ascundea la un unchi al său, în satul Vinjište.

Pe nume Uroš B., tânărul este deocamdată singurul suspect pentru uciderea a opt persoane și rănirea altor 13.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel puțin opt persoane au fost ucise și 13 rănite după ce un atacator aflat într-o mașină în mișcare a deschis focul asupra trecătorilor într-un oraș situat la sud de capitala Serbiei și a fugit. Incidentul a avut loc joi seara târziu în apropierea orașului Mladenovac, la aproximativ 50 km sud de Belgrad, potrivit televiziunii de stat. Vineri dimineață, presa sârbă a anunțat că forțele speciale de poliție au ajuns în satele Mladenovac și Dubona, unde a avut loc ultimul masacru. Fotografii de la fața locului arată polițiști care opresc mașinile la punctele de control în timp ce încearcă să îl localizeze pe atacator. De asemenea, un elicopter, drone și mai multe patrule de poliție l-au căutat pe suspect în zona din jurul Dubona.

Atacatorul, în vârstă de 21 de ani, a folosit o armă automată pentru a trage la întâmplare în oameni, a precizat raportul RTS, care a spus că poliția încă îl caută pe suspect, care a fugit după atac. Ministrul sârb de interne Bratislav Gasic a calificat împușcăturile drept "un act terorist", potrivit relatărilor presei.

Ambulanțe, precum și unități speciale de poliție și elicoptere au fost trimise în zonă, anunță și BBC.

Masacrul de la școala din Belgrad, cu câteva zile înainte

Atacul de la Mladenovac are loc în timp ce Serbia încă se resimte după un atac armat la o școală din centrul Belgradului, în care un băiat de 13 ani a folosit armele tatălui său pentru a ucide opt dintre colegii săi și un agent de securitate. Unul dintre copiii morți era un cetățean francez, a declarat Ministerul francez de Externe.

În cursul zilei de joi, zeci de elevi, mulți dintre ei îmbrăcați în negru și purtând flori, au adus un omagiu victimelor. Oamenii au plâns și s-au îmbrățișat în fața școlii, încă izolată de poliție în urma atacului de miercuri, în timp ce se aflau în fața unor grămezi de flori, ursuleți de pluș și mingi de fotbal.

Balcanii se află printre primele regiuni din Europa în ceea ce privește numărul de arme pe cap de locuitor, iar Serbia este inundată de arme rămase de la războaiele din anii 1990. Cu toate acestea, țara are legi stricte privind armele de foc, iar ultimul atac în masă a avut loc în 2013, când un veteran de război a ucis 13 persoane într-un sat din centrul Serbiei.

Controlul armelor de foc, înăsprit

Joi, autoritățile au luat măsuri pentru a înăspri și mai mult controlul armelor, iar poliția a îndemnat cetățenii să își încuie armele și să le țină departe de copii. Poliția a declarat că atacatorul, pe care l-a identificat ca fiind Kosta Kecmanovic, a planificat atacul timp de o lună, desenând schițe ale sălilor de clasă de la școala primară Vladislav Ribnikar și întocmind liste cu copiii pe care intenționa să îi ucidă.

Împușcăturile de la școala primară Vladislav Ribnikar s-au soldat, de asemenea, cu șapte persoane internate în spital - șase copii și un profesor. O fată care a fost împușcată în cap este în continuare în pericol de moarte, în timp ce un băiat este în stare gravă, cu leziuni la coloană, au declarat joi medicii. Kecmanovic nu a oferit niciun motiv pentru acțiunile sale.

Experții au avertizat în repetate rânduri cu privire la pericolul reprezentat de numărul de arme într-o țară extrem de divizată precum Serbia, unde criminalii de război condamnați sunt glorificați, iar violențele împotriva grupurilor minoritare rămân adesea nepedepsite, scrie presa internațională.