PSD s-a încurcat în cota de impozitare

PSD s-a încurcat în cota de impozitare

Cu patru zile înainte de alegeri, pesediştii nu s-au pus de acord dacă au sau nu prevăzut în programul lor electoral, cota progresivă de impozitare.

Deşi măsura a fost pentru PSD principalul mijloc de atragere a electoratului cu venituri mici, senatorul PSD şi vicepreşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat, Viorel Ştefan, a făcut azi o declaraţie şocantă:

“Programul electoral al PSD nu prevede aplicarea unei cote progresive de impozitare”

Pe de altă parte, vicepreşedintele social-democraţilor, Cristian Diaconescu, ne-a declarat că în cazul în care PSD va fi umătorul partid de guvernământ “ cota progresivă de impozitare se va aplica imediat după adoptarea legii bugetului de stat (n.r. pentru anul viitor)“.

Referitor la procentul de impozitare al unei eventuale cote progresive, care ar putea fi aplicată de un posibil guvern PSD, Diaconescu ne-a spus că viitoarea cotă va fi “de peste 20%”.

Totodată, senatorul Viorel Ştefan spune că  „propunem menţinerea cotei de 16%, cu două excepţii, 10% pentru persoanele cu venituri sub salariul mediu pe economie, şi un impozit mai mare de 16% pentru veniturile mari şi foarte mari“.

Până la sfârşitul anului 2004, românii plăteau un impozit pe venit progresiv, în cinci trepte, în funcţie de câştigul realizat. Treptele de taxare erau 18%, 23%, 28%, 34% şi 40%. Cota minimă se aplica la veniturile de până la 2,4 milioane de lei vechi, iar cea maximă pentru sume de peste 13 milioane de lei vechi.

Avantaje

Cota de impozitare progresivă se aplică diferit în funcţie de veniturile cetăţenilor. Adică, cetăţenii cu venituri mici plătesc un impozit mai mic decât cei mai înstăriţi. În acest fel, diferenţele de nivel de trai dintre cetăţeni nu se adâncesc.

Cei care promovează acest sistem de impozitare susţin că el aduce mai mulţi bani la buget din taxe mai mari impuse veniturilor mai mari.

Dezavantaje

În cazul aplicării impozitării progresive, salariaţii cu venituri mari vor fi tentaţi să şi le ascundă. Astfel, în loc să adune mai mulţi bani la buget, guvernanţii riscă să rămână cu o bază de impozitare mai mică şi cu mai mulţi bani ascunşi, prin modalităţi legale, în economia neagră.

Trecerea la un sistem diferit de impozitare ar destabiliza activitatea firmelor, care îşi fac planificări pe termen lung în funcţie de actualul sistem. Din cauza creşterii impozitelor pe salariile mari, firmele care au activităţi cu valoare adăugată mare s-ar putea să se răzgândească să mai investească la noi.

Beneficiari

Sistemul impozitării progresive avantajează categoriile sărace ale populaţiei: pensionarii şi salariaţii cu venituri mici, deoarece beneficiază de un impozit mai mic decât restul populaţiei şi aduc o contribuţie mai mică la buget.

Ne puteți urmări și pe Google News