Evenimentul Zilei > Politica > Salariile medicilor, reduse cu 48%? Ipoteză bombă lansată în lumea politică
Salariile medicilor, reduse cu 48%? Ipoteză bombă lansată în lumea politică

Salariile medicilor, reduse cu 48%? Ipoteză bombă lansată în lumea politică

Un lider politic avertizează că actuala putere va opera tăieri masive ale veniturilor. Sunt vizați în special medicii și asistenții medicali.

Tăierea veniturilor este iminentă. Liderul PSD Gabriela Firea susține că urmează reducerea veniturilor pentru numeroși cetățeni români. Categoriile vizate sunt medicii și asistenții, planul fiind deja pe masa Guvernului. De altfel, fostul primar îl acuză dur pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu că nu este străin de această operațiune. Este vorba de un Memorandum în acest sens.

Tăierea veniturilor este iminentă.  ”Domnule ministru Vlad Voiculescu, dvs. citiţi ce semnaţi?

”Reducerea veniturilor medicilor si asistentilor – pe masa Guvernului! I-am prins iar cu minciuna! Domnule ministru Vlad Voiculescu, dumneavoastră citiţi ce semnaţi? Sau înţelegeţi ce citiţi? Aţi discutat în Guvern, acum câteva zile, un Memorandum în care se precizează că sporurile din Sănătate sunt prea mari şi că trebuie reduse! Iar colega dumneavoastră de Guvern, Raluca Turcan, chiar a făcut declaraţii în sprijinul aceleiaşi idei! Cine sunt, domnule Voiculescu, politicienii iresponsabili care spun că veniturile din Sănătate vor scădea, nu cumva dumneavoastră şi doamna Turcan?!”, a scris, luni, pe Facebook, social-democrata.

Ea a explicat că liderii de sindicat din Sănătate au făcut calculele în baza Memorandumului. Mai precis, scăderea veniturilor cadrelor medicale va ajunge şi la 48%. ”Iar toate acestea în pandemie! Aşadar, iresponsabili sunteţi dumneavoastră, cei din Guvernul PNL – USR – Plus, domnule Voiculescu, fiindcă fie nu citiţi ce semnaţi, fie nu înţelegeţi ce citiţi”, a mai scris Firea.

Scăderea veniturilor medicilor ar ajunge şi la 48%. Anunțul lui Voiculescu

Ministrul Vlad Voiculescu a fost sâmbătă în vizită la un centru de vaccinare şi la un spital. El s-a declarat mirat să afle că există zvonuri potrivit cărora Guvernul ar viza reducerea veniturilor medicilor în general, a personalului ATI. Voiculescu a negat că Executivul nu are un astfel de plan.

Dorel Săndesc, preşedintele Comisiei de ATI din Ministerul Sănătăţii, a anunţat că, dacă veniturile medicilor vor fi reduse, specialiştii din domeniul terapiei intensive vor demisiona în bloc. Aceștia se vor constitui în grup sau societate liberală, care va oferi servicii spitalelor.

Pe de altă parte, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a solicitat ministerelor să prezinte propria opinie în privinţa salarizării în sistemul public, pornind de la nişte principii.

„Noi propunem ca salariul de bază la care să se raporteze majorările sau calculul salariilor să fie de 2.300 de lei, nivelul salariului minim brut pe economie. Dacă sunt sporuri, acestea să nu depăşească mai mult de 20% din nivelul salariului de bază, să fie introduse în grila de salarizare activităţi care în momentul de faţă nu sunt incluse”, a afirmat ea. Plafonarea sporurilor ar afecta mai multe categorii, printre care şi personalul medical.

Sursa: Capital