PSD aduce acuzații grave coaliției de guvernare: „Fură din buzunarele copiilor”. Ce spune ministrul Raluca Turcan despre alocații

PSD aduce acuzații grave coaliției de guvernare: „Fură din buzunarele copiilor”. Ce spune ministrul Raluca Turcan despre alocațiiSursa:EEC/Răzvan Vălcăneanțu

Suma de 2,1 miliarde de lei „a fost furată” de Coaliţia PNL-USR-UDMR din buzunarele copiilor. Acuzația a fost formulate de reprezentanții PSD care apreciază că acești bani trebuiau repartizați pentru creșterea alocațiilor copiilor care trebuiau majorate la 1 iulie.

În acest context, PSD anunță că va propune o inițiativă legislativă menită să ducă la creșterea alocațiilor pentru copii la nivelul stabilit prin legea din ianuarie 2020. Inițiativa PSD vine în contextul deciziei actualei coaliții de guvernare de a amâna majorarea acestor alocații pentru copii.

„PSD condamnă ferm decizia premierului Cîţu care a anunţat că guvernul nu va acorda cea de a doua tranşă de majoare a alocaţiilor copiilor, prevăzută pentru 1 iulie. Înainte de alegerile din 2020, Cîţu şi Orban i-au minţit în faţă pe părinţi şi pe copii, cărora le promiteau că vor eşalona dublarea alocaţiilor adoptată de PSD în cinci tranşe semestriale egale. După ce au primit votul multor cetăţeni care au crezut în această promisiune, Guvernul Cîţu şi majoritatea PNL-USR-UDMR au anulat tranşele cuvenite copiilor”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit social-democraților, amânarea creșterii alocațiilor pentru copii reprezintă un furt în valoare de 2,1 miliarde de lei,

„Conform proiectului de lege adoptat deja de majoritatea din Senat a PNL-USR-UDMR, vor fi anulate două din cele 5 tranşe promise de PNL înainte de campania electorală, respectiv tranşa 3, prevăzută pentru 1 iulie 2021 şi tranşa 4 pentru 1 ianuarie 2022.

Prin aceste modificări, Coaliţia PNL-USR-UDMR fură din buzunarele copiilor suma totală de 2,1 miliarde, pe care ar fi trebuit să le plătească în intervalul 1 iulie 2021-1 iulie 2022. Prin neacordarea tranşelor promise, Cîţu şi Orban fură la fiecare copil cu vârsta între 2 şi 18 ani câte 522 lei, iar de la fiecare copil sub 2 ani sau cu dizabilităţi câte 1.044 lei!”, au arătat liderii PSD.

pandemia

PSD propune majorarea alocațiilor prin lege

În acest context, aceștia au arătat că PNL și USR nu și-au respectat promisiunile din campania electorală când anunțau că vor tăia pensiile speciale pentru a majora alocațiile copiilor.

„PNL şi USR promiteau, pe toate vocile, că imediat după alegeri vor tăia de la pensiile speciale şi vor da banii la copii. După 6 luni de guvernare, nici nu au tăiat pensiile speciale – dimpotrivă tocmai au amânat pentru finalul lui 2023 – dar nici nu au mai dat majorările promise copiilor”, se mai arată în comunicat.

PSD anunţă că săptămâna viitoare va depune în Parlament un proiect de lege pentru creşterea imediată a alocaţiilor la nivelul stabilit prin lege încă din ianuarie 2020. Alocaţiile vor creşte imediat după adoptare de la 214 lei la 300 de lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi de la 427 lei la 600 lei pentru copii sub 2 ani sau pentru cei cu dizabilităţi.

Replica ministrului Muncii

Raluca Turcan a declarat că suma de 2 miliarde de lei necesară majorării alocațiilor nu se regăsește în buget. Ea spune că sunt luate în calcul prorogarea termenului de 1 iulie, pentru majorarea alocațiilor sau alocarea unei sume care să fie luată dintr-un alt capitol.

„Orice decizie trebuie să aibă în spate și o componentă financiară. În momentul de față avem bugetați pentru plata alocațiilor 9,7 miliarde de lei. Este o chestiune de decizie politică majorarea alocațiilor. Probabil că 2 miliarde de lei pot fi identificați”, a declarat Raluca Turcan.

Ministrul l-a contrazis pe liderul USR, Dan Barna, potrivit căruia există bani în buget pentru creșterea alocațiilor de la 1 iulie.

„În momentul de față avem alocate 1% din PIB. Eu nu intenționez să comentez declarații politicianiste. Dacă Dan Barna susține că au fost alocați de la 1 iulie, trebuie să-mi și arate banii. E un proiect de lege în Parlament, iar ping-pong-ul politicienilor pe acest subiect nu este bun. În construcția bugetară, până la rectificare, cei 2 miliarde de lei nu sunt prevăzuți pentru plata alocațiilor. Bugetul este pe plata a 1 % din PIB, dar în care nu este prevăzută majorarea.

Fie se prorogă acest termen, dacă nu sunt bani, fie se iau din altă parte la rectificarea bugetară. Dincolo de politicianism, avem obligația să spunem de unde vin cei 2 miliarde de lei pentru majorarea alocațiilor. Timp este. Legile pot fi publicate și promulgate în scurt timp. Este o chestiune de voință politică”, aadăugat Turcan.