Lege adoptată tacit de Senatul României. Controversă iscată în jurul deciziei

Lege adoptată tacit de Senatul României. Controversă iscată în jurul deciziei Sursa foto: EVZ

Guvernanții au ignorat deciziile CCR privind neconstituționalitatea legii 165/2013. Senatul a adoptat tacit prevederi care impun finalizarea procesului de restituire a apartamentelor preluate abuziv în comunism.

După ce Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțională pentru a doua oară Legea de restituire a imobilelor preluate abuziv în perioada comunistă, Senatul României a adoptat tacit un proiect legislativ care prevede finalizarea procesului de restituție a apartamentelor.

Proiectul, iniţiat de parlamentari UDMR, USR PLUS, PNL şi de la minorităţi, completează alineatul (5) al articolului 34 din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.

Persoanele cu handicap de gradul I au prioritate

Printre noile prevederi legislative adoptate de către Senat, pe 25 mai, se numără includerea persoanelor care beneficiază de pensie de invaliditate de gradul I pe lista celor care au prioritate la soluționarea dosarelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Ţinând cont de lentoarea cu care se derulează procedura de analiză a dosarelor şi de excepţiile pe care legiuitorul le poate institui din raţiuni de echitate socială, prezenta iniţiativă legislativă propune lărgirea categoriilor de solicitanţi care beneficiază de prioritate la soluţionarea dosarelor cu persoanele cu handicap grav, respectiv cele care beneficiază de pensie de invaliditate de gradul I. Prevederea are menirea de a le oferi acestor persoane vulnerabile, cu nevoi speciale şi un orizont de timp la dispoziţie limitat, posibilitatea de a se bucura de repararea unor grave nedreptăţi", se explică în expunerea de motive a actului normativ, potrivit Agerpres.

Propunerea legislativă a fost dată spre dezbatere şi adoptare Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

CCR a semnalat de două ori neconstituționalitatea legii

Judecătorii de la Curtea Constituţională a României (CCR) au declarat neconstituţională Legea nr.165/2013 care presupune restituirea imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist. Judecătorii Curţii au admis, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate şi au constatat că sunt neconstituţionale prevederile art. 21 alin.(6) din Legea nr.165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 219/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.165/2013. Potrivit unui comunicat emis de către CCR, „evaluarea imobilului ce face obiectul deciziei se face prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrării în vigoare a Legii nr.165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în Romania, cu modificările şi completările ulterioare, în considerarea caracteristicilor tehnice ale imobilului şi a categoriei de folosinţă la data preluării acestuia. Prin excepţie, în dosarele în care se acordă măsuri compensatorii titularului dreptului de proprietate, fost proprietar sau moştenitorilor legali ori testamentari ai acestuia, iar dreptul de proprietate nu a fost tranzacţionat după preluarea abuzivă de stat a imobilului, evaluarea imobilului ce face obiectul deciziei se face prin utilizarea grilei notariale valabile pentru anul precedent emiterii deciziei de către Comisia Naţională. Evaluarea se exprimă în puncte. Un punct are valoarea de un leu”.