Evenimentul Zilei > Politica > Diana Șoșoacă, sancționată pentru scandalul din Parlament. Măsură fără precedent în istoria Senatului
Diana Șoșoacă, sancționată pentru scandalul din Parlament. Măsură fără precedent în istoria Senatului

Diana Șoșoacă, sancționată pentru scandalul din Parlament. Măsură fără precedent în istoria Senatului

Senatoarea Diana Şoşoacă este sancţionată cu avertisment scris, a decis, în şedinţa de luni, Biroul permanent al Senatului, hotărâre care va fi citită în plen.

Biroul permanent al Senatului a sancționat-o pe senatoarea Diana Șoșoacă. Este pentru prima dată când Biroul permanent dă o astfel de sancţiune.

„Decizia Biroului permanent a fost de a accepta această sancţiune, un avertisment scris la adresa doamnei senatoare Diana Iovanovici Şoşoacă. Acest avertisment scris a fost aprobat în Biroul permanent, va fi citit şi în şedinţa de plen a Senatului de astăzi. Doamna senatoare are la dispoziţie 15 zile să conteste această decizie”, a declarat preşedintele Senatului, Anca Dragu.

Ea a adăugat că avertismentul atrage după sine imposibilitatea senatorului Diana Şoşoacă de a reprezenta Camera superioară a Parlamentului în relaţii interne şi externe pentru o perioadă de trei luni.

„Acest avertisment scris atrage după sine imposibilitatea doamnei senatoare de a reprezenta Senatul României în relaţii interne şi externe pentru o perioadă de trei luni. Din păcate, este o situaţie nouă cu care ne confruntăm. Este prima şi sper ultima situaţie de acest gen în acest mandat, în această legislatură şi de la început am făcut apel la calm, la raţiune, pentru că suntem aici să dezbatem idei pentru cetăţeni. Nu suntem aici să ne insultăm, nu suntem aici să dăm acest ton agresiv al discursului public”, a precizat Dragu.

În context, preşedintele Comisiei juridice, senatorul Iulia Scântei, a declarat că Dianei Şoşoacă i se reproşează „nerespectarea legilor în vigoare şi a prevederilor regulamentului, exercitarea în mod abuziv a mandatului, comportament injurios, calomniator, la adresa unor membri ai Senatului, în cadrul şedinţelor de plen şi încălcarea solemnităţii şedinţelor de plen prin nerespectarea regulilor privitoare la luarea de cuvânt”.

Reacția Dianei Șoșoacă

Diana Șoșoacă își acuză colegii că o discriminează și o hărțuiesc.

„Vă învederez ca a devenit o obișnuință in Senatul României ca subsemnata sa fiu supusa discriminării, hartuirii, jignirii si acuzațiilor nefondate, doar pentru ca emit opinii cu care partidele din coaliția de guvernare nu sunt de acord.

In acest context vă anunț ca voi sesiza pe lângă instituțiile Statului Roman, inclusiv instituțiile internaționale cu prerogative în apărarea drepturilor omului, mai ales cu privire la discriminarea subsemnatei pe criterii de religie si etnie, cu privire la exprimarea unor opinii de specialitate juridică, având în vedere că subsemnata sunt de profesie avocat, dar și cu privire la declarațiile politice pentru care niciun om politic nu poate răspunde în niciun mod, încălcarea dreptului la libera exprimare si libertatea de opinie.

În spațiul public a apărut o sesizare formulata de către dna Senator Alina Gorghiu (PNL), Senator care ne onorează cu prezența în plen foarte rar, preferând telefonul, care a fost preluată de către toate televiziunile, subsemnata fiind supusă oprobiului mediatic, încălcându-se grav dispozițiile legale atât ale Statutului Senatorilor, cât și cele Constituționale, precum și cele cu privire la discriminare, dreptul la libera exprimare și libertatea de opinie, fiind supusă deja judecații la televiziuni, înainte de a fi chemată în fața Comisiei Juridice, iar față de opiniile PNL, USR și UDMR exprimate în spațiul public raportat la aceasta, consider ca deja v-ați antepronunțat, mai ales ca aceste partide dețin majoritatea în Comisia juridica și Senat, iar Președinta Comisiei Juridice este de la PNL, fiind deja considerată vinovată de presupuse fapte de care sunt acuzată fără sa am posibilitatea sa mă apar, imaginea subsemnatei având de suferit. În acest context orice decizie de vinovăție veți adopta se circumscrie antepronunțării în spațiul public, prezența mea în fața Comisiei juridice fiind doar o simplă formalitate. (…) Va învederez că față de presiunile și hărțuirea pe care le exercitați față de subsemnata, mă vad nevoită să anunț toate ambasadele din România cu privire la linșajul la care este supus un DEMNITAR AL STATULUI ROMAN SI VOI CERE AJUTOR INTERNATIONAL.“,  a afirmat senatoarea Diana Șoșoacă.