Prudenta in Malta si Cipru

Prudenta in Malta si Cipru

Sarbatorita cu focuri de artificii, trecerea la moneda euro in noul an, in Cipru si Malta, a pus la incercare vigilenta autoritatilor, informeaza BBC News.

Acestea au trebuit sa fie atente ca retailerii si ceilalti comercianti sa nu profite de schimbarea monedei pentru a rotunji preturile, generand astfel inflatie. 

Populatia Maltei a retras peste 2,5 milioane de euro prin intermediul retelei de ATM-uri in primele 12 ore de la adoptarea monedei europene unice, depasind de zece ori numerarul inregistrat pe 1 ianuarie anul trecut, potrivit cotidianului „The Malta Independent”. 

Guvernul din Cipru a indemnat companiile sa-si rotunjeasca in jos preturile, iar Malta a semnat 12 intelegeri cu importatorii, care vor fi valabile pana in martie 2008. Trecerea la euro ii va favoriza atat pe cetatenii celor doua tari, cat si companiile de aici. Cu totii vor beneficia de inflatia scazuta din zona euro, de dobanzile mici si de piata mare de desfacere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Principalul efect macroeconomic asteptat este o crestere sustinuta a industriilor celor doua tari. Multe companii tehnologice intentioneaza sa-si deschida in cele doua tari facilitati. Malta si Cipru sunt deja tinte turistice foarte cautate. Trecerea la euro ar putea incuraja si mai mult dezvoltarea acestui sector.