Evenimentul Zilei > Actualitate > Protestele, focar principal în răspândirea virusului. Verdict crunt venit de la Ministerul Sănătății
Protestele, focar principal în răspândirea virusului. Verdict crunt venit de la Ministerul Sănătății

Protestele, focar principal în răspândirea virusului. Verdict crunt venit de la Ministerul Sănătății

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit despre pericolul care există din punct de vedere viral la manifestații.

Protestele, mediu propice pentru transmiterea coronavirusului, a transmis medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. În condițiile în care manifestanții care au ieșit pe stradă în ultima săptămână nu poartă mască și nu păstrează distanțarea fizică.

Protestele, un teren perfect pentru transmiterea virusului

„Este înspăimântător, pentru că de fapt sunt oameni de vârstă medie, care au intrat în faza 3 de vaccinare – dacă doresc vaccinarea -, deci probabil că nu sunt mulți dintre ei vaccinați, nu respectă niciun fel de reguli de distanțare, mască, evitare de aglomerații, ceea ce face ca expunerea să fie mai mult decât importantă și sinceră să fiu, în spatele lor văd părinții sau copiii acestora, care cu siguranță vor fi și ei expuși. Să ne gândim că, de fapt, la astfel de proteste se strigă.”, a declarat Andreea Moldovan la Digi 24.

„Or, prin strigătul respectiv, categoric este o cantitate mai mare de virus cu salivă eliminat în exterior, deci clar sunt alte condiții. Automat, este modul ideal de transmitere a virusului: aglomerații, timp prelungit, expunere intensivă la eliminarea de virus”, a mai afirmat oficialul din Ministerul Sănătății.

„E regretabil și umilitor pentru corpul medical”

Andreea Moldovan a vorbit și despre efectul pe care îl au aceste proteste asupra cadrelor medicale care luptă cu pandemia de coronavirus de mai bine de un an.

„Să nu uităm că oamenii care lucrează în secțiile COVID lucrează de un an de zile în niște condiții absolut grele. Este înfiorător să stai echipat în costumul respectiv, dar mai înfiorător este că ai de multe ori de-a face cu pacienți cărora nu le poți da foarte mult ajutor. Aș spune că e regretabil și umilitor pentru corpul medical, exact cum spunea doamna conferențiar Florescu, de la „eroi” în linia întâi am trecut la „asasini” și „criminali”, ceea ce este absolut dureros”.