Proteste spontate în Agenţiile pentru Protecţia Mediului. Angajații reclamă „discriminări salariale”

Proteste spontate în Agenţiile pentru Protecţia Mediului. Angajații reclamă „discriminări salariale” Angajații din Parlament cer majorarea salariilor. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Proteste spontane s-au declanșat în Agenţiile Judeţene pentru Protecţia Mediului. Angajaţii reclamă „discriminări salariale” faţă de cei din alte instituţii publice. În unele agenţii a fost întrerupt lucrul, în altele a fost grevă japoneză.

Proteste spontate în Agenţiile pentru Protecţia Mediului

Mai multe proteste spontate au loc în Agenţiile pentru Protecţia Mediului. Printre aceștia se află și angajaţii din Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, care au declanșat o grevă spontană începând împotriva discriminării salariale, alături de colegii din celelalte agenții județene de protecția mediului.

Ar putea fi o imagine cu 12 persoane şi textProteste. Sursa foto: Facebook

Un alt protest al angajaților Agenției Județene pentru Protecția Mediului s-a declanșat și la Satu Mare: „Cerem încetarea discriminării și respectarea drepturilor noastre legitime”, anunță angajații.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane şi textProteste. Sursa foto: Facebook

Protest spontan și la Cluj

Astăzi, 16. 05.2024, angajații din Agenția pentru pentru Protecția Mediului Cluj protestează împotriva discriminării salariale. Aproximativ 1400 de salariați din întreaga țară, sunt profund indignați de discriminarea salarială la care sunt supuși în comparație cu colegii lor din alte agenții și instituții județene, cărora li s-au stabilit salariile la nivelul celor de la nivel central prin OUG 128/2023. „Agențiile pentru Protecția Mediului își desfășoară activitatea sub coordonarea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și au aceleași responsabilități și atribuții în implementarea politicilor și a legislației în domeniul protecției mediului la nivel județean. Este esențial ca această egalitate să se reflecte și în nivelul salariilor. Nu cerem decât alinierea salariilor, așa cum s-a procedat și în cazul altor instituții. Nu solicităm privilegii suplimentare față de alte instituții județene, ci doar încetarea discriminării și respectarea drepturilor noastre legitime!” se arată în comunicat. Ar putea fi o imagine cu 10 persoane şi text Proteste. Sursa foto: Facebook

La Braşov, la protest au participat peste 30 de persoane

De asemenea, a fost un protest spontan, „desfăşurat între orele 10:00 şi 12:00, la care au participat peste 30 de salariaţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov. Conducerea a luat act de acţiunea noastră. Iar din câte ştiu, astfel de proteste au avut loc şi în alte judeţe", a declarat Daniel Bordei, consilier în cadrul APM Braşov.

Angajații din Agenția pentru Protecția Mediului Harghita, alături de colegii din toată țara, își exprimă profunda nemulțumire față de discriminarea salarială și nedreptatea cu care se confruntă în comparație cu colegii lor din alte instituții județene.

Ar putea fi o imagine cu 10 persoane şi text

Din luna ianuarie 2024, s-a inițiat un proces de aliniere a salarizării personalului din instituțiile deconcentrate din mai multe sectoare de activitate bugetară la nivelul salariilor din administrația centrală. „Acest demers a fost realizat în scopul eliminării discrepanțelor salariale dintre funcțiile din administrația publică centrală și cele din unitățile teritoriale. Cu toate acestea, sectorul de activitate bugetară care se referă la domeniul protecției mediului a fost omis din această reglementare. În pofida eforturilor depuse încă de la începutul anului și a demersurilor legale inițiate, cerințele pentru o salarizare echitabilă și respectarea drepturilor legitime ale salariaților din Agențiile județene pentru Protecția Mediului au rămas nesatisfăcute. Protestele vor continua până când drepturile noastre vor fi recunoscute și nedreptatea salarială va fi înlăturată”, au anunțat Angajații din Agenția pentru Protecția Mediului Harghita, pe social media.