Criză de inspectori la Inspectoratul pentru Protecția Mediului
- Iuliu Vlădescu
- 14 mai 2024, 10:28
E criză de inspectori la Inspectoratul pentru Protecția Mediului din Republica Moldova, din cauza moratoriului asupra funcțiilor publice, instituit în urmă cu șase ani. Dar și salariile mici fac aceste posturi puțin atractive.
Republica Moldova are 136 de inspectori de mediu
În acest moment, în Republica Moldova sunt angajați doar 136 de inspectori pentru protecția mediului. Dar, pentru ca Inspectoratul pentru Protecția Mediului să funcționeze optim, ar fi nevoie de 230, cu aproape 100 mai mult decât în prezent.
Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, a declarat că în raioanele în care nu există suficienți inspectori de mediu, precum Ialoveni, „doi inspectori lucrează ca pentru cinci”.
„Nu reușesc în timp util sau au nevoie de timp suplimentar pentru a examina materialele complexe”, a adăugat Bulmaga la Europa Liberă.
La Chișinău sunt cei mai mulți inspectori de mediu, anume zece, iar la Bălți sunt șapte. Dar la Taraclia este unul singur, iar la Basarabeasca nu există niciunul. În majoritatea raioanelor, activează câte trei inspectori.
Moratoriul pe numărul de bugetari a afectat și Inspectoratul pentru Protecția Mediului
Ion Bulmaga spune că Inspectoratul pentru Protecția Mediului a ajuns în această criză de cadre din cauza moratoriului din 2018 asupra angajării personalului în sectorul bugetar, prelungit an de an, și care urmează să se încheie pe 31 decembrie 2024.
Guvernul a aplicat moratoriul pentru a gestiona mai bine bugetul și pentru a direcționa banii spre „domeniile prioritare”. Numărul de posturi vacante în instituțiile statului puse sub moratoriu a crescut, în cei șase ani, cu 13%. Acum sunt 15.000 de posturi de bugetari neocupate.
Moratoriul privitor la creșterea numărului de bugetari are excepții pentru „personalul strict necesar”, care poate fi angajat pentru „realizarea misiunii autorității publice”. Guvernul a organizat, la începutul anului 20204, un târg de cariere pentru suplinirea celor peste 200 de funcții publice vacante.
Mai multe atribuții pentru inspectori
Dar, pe lângă că sunt puțini angajați, bugetarii de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului se plâng și că primesc salarii mici, de doar 7.000-8.000 de lei adică circa 400 de euro.
Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, speră că situația instituției se va schimba după reformarea instituției și înființarea a două direcții, de investigare a infracțiunilor de mediu și de urmărire penală.
Reforma Inspectoratului pentru Protecția Mediului a fost supusă dezbaterii publice în septembrie 2023. Potrivit proiectului, inspectorii de mediu ar avea mai multe atribuții precum instrumentarea cazurilor penale de mediu și trimiterea acestora către instanța de judecată. Proiectul mai prevede și înființarea unui serviciu de securitate internă și anticorupție.