Amplă campanie de împădurire în Republica Moldova. Maia Sandu și mai mulți miniștri au plantat puieți

Amplă campanie de împădurire în Republica Moldova. Maia Sandu și mai mulți miniștri au plantat puiețisursa: Facebook

O importantă acțiune ce urmărește plantarea masivă de puieți, în Republica Moldova, a început, duminică, la start participând mai multe nume grele din politică.

În Republica Moldova a fost demarată, azi, 10 martie, o amplă campanie de împădurire. Sub denumirea de „Generația pădurii”, în cadrul acestui eveniment se dorește plantarea a peste 13 milioane de puieți. Duminică au plantat puieți angajați ai Ministerelor, dar și Maia Sandu, președintele din țara vecină.

„Cum vă imaginați că dacă fiecare adult din Republica Moldova ar planta 10 copaci în acest sezon de primăvară și după aceea 10 copaci – în sezonul de toamnă. Nu este foarte mult, este un efort de o oră, dar care va aduce rezultate mari”. Au fost afirmate făcute, duminică, de liderul de la Chișinău, la acțiunea de plantare de lângă satul Rîșcova raionul Criuleni.

Campanie de împădurire în Republica Moldova

De asemenea, și reprezentanți ai Ministerului Apărării, împreună cu ministrul Anatolie Nosatîi, au participat la această acțiune. Oficialii au plantat puieți de salcâm pe o suprafață de circa 11 hectare, în raionul Hâncești, satul Pervomaisc.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe, împreună cu ministrul Mihai Popșoi, au plantat puieți de frasin și tei pe o suprafață de 2 ha în satul Mana din raionul Orhei.

Totodată, echipa Ministerului Afacerilor Interne s-a mobilizat în întreaga țară. La acțiunea de plantare a participat și ministrul Adrian Efros.

Echipa Ministerului Mediului, împreună cu ministra Iordanca-Rodica Iordanov, au acoperit 7,8 ha cu stejar, salcâm și paltin.

Campania de împădurire are loc sub egida președintei Republicii Moldova Maia Sandu și prevede sădirea puieților pe un teritoriu de 7 mii de hectare, pe întreg teritoriul țării, conform newsmaker.md.

Pe de altă parte, Inspectoratul pentru Protecția Mediului trage un semnal de alarmă privind dispariția unor specii de plante de primăvară, printre care ghioceii, brândușele, lalelele pestrițe și alte flori delicate. Potrivit instituției, în fiecare an, numărul acestora scade dramatic, punând în pericol echilibrul fragil al ecosistemelor locale.

„Habitatul acestor plante suferă în mod alarmant, iar principalul factor care contribuie la această tendință este culegerea necontrolată a florilor și a bulbilor lor.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului atrage atenția că legea protejează aceste specii și că orice încălcare a acesteia va fi pedepsită conform Codului Contravențional. Potrivit articolului 140 din acest cod, cei care se ocupă de colectarea și comercializarea ilegală a acestor plante riscă amenzi substanțiale (...)”, se precizează în mesajul respectiv.

 

 

 

articol sustinut