Proteste masive în Cuba. Moștenirea socialistă a lui Fidel Castro, în pericol?

Proteste masive în Cuba. Moștenirea socialistă a lui Fidel Castro, în pericol?

Câteva mii de cubanezi au ieșit în stradă pentru a protesta față de lipsa de libertate și înrăutățirea situației economice .

Forțe de poliție impresionante au fost desfășurate de autoritățile de la Havana pentru a pune capăt protestelor. În unele cazuri, oamenii legii au folosit gaze lacrimogene pentru a-i împrăștia pe demonstranți. În timpul manifestațiilor, mai multe persoane au fost arestate de oamenii legii.

Puterea de la Havana anunță că a fost dat ordinul de reprimare a manifestațiilor

Puterea de la Havana a dat, ca de obicei, vina pe americani. Președintele Miguel Díaz-Canel, succesorul fraților Castro la conducerea Cubei, a declarat într-o alocuțiune televizată că sancțiunile comerciale americane sunt responsabile pentru situația economică grea în care se află această țară.

În discursul său, Președintele Miguel Díaz-Canel nu s-a oferit să facă nicio concesie protestatarilor. Dimpotrivă. „Ordinul de represiunee a fost dat”, a spus el la sfârșitul discursului. „Revoluționarii trebuie să fie pe stradă”. În orașul San Antonio de los Baños, în apropierea capitalei Havana, sute de oameni au sfidat efectivele masive desfășurate de poliție pentru a-și transmite nemulțumirile.

Ne puteți urmări și pe Google News

O săptămână fără electricitate

Un manifestant care a cerut să-i fie protejată identitatea a declarat pentru CNN că oamenii sunt furioși că alimentarea cu energie electrică a fost oprită timp de o săptămână. Clipurile postate de cubanezi pe rețelele de socializare prezintă imagini și de la alte proteste în mai multe orașe de pe insulă. În unele dintre imagini, oamenii strigă că „nu se tem” și că vor libertate sau accesul la vaccinurile împotriva coronavirusului. Economia cubaneză a fost puternic lovită de pandemie, deoarece turismul și importurile au scăzut puternic. Duminică, oficialii cubanezi din domeniul sănătății au raportat o creștere record a noilor cazuri și a deceselor provocate de Covid-19, informează CNN.

Cuba, o țară socialistă cu 11,2 milioane de locuitpori, nu a fost foarte afectată în primele luni ale pandemieio, dar înregistrează acum un record în ceea ce privește îmbonăvirile și decesele. "Sunt numere alarmante, care cresc în fiecare zi",  declară Francisco Duran, șeful departamentului de epidemiologie din ministerul cubanez al Sănătății.

Sub hashtag-uri precum #SOSCuba, apelurile la asistență internațională s-au înmulțit pe rețelele de socializare. cetățenii cer guvernul să facă posibilă intrarea în țară a donațiilor străine. Guvernul a respins, însă, această idee, spunând că în Cuba nu există un conflict militar, scriwe France24.