Protest spontan la Mintia: angajaţii termocentralei se consideră discriminaţi în comparaţie cu minerii din Valea Jiului

Protest spontan la Mintia: angajaţii termocentralei se consideră discriminaţi în comparaţie cu minerii din Valea Jiului

Aproape 400 de angajaţi ai Termocentralei de la Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), s-au adunat azi dimineaţă în incinta societăţii nemulţumiţi că noul contract colectiv de muncă le diminuează veniturile, în timp ce câştigurile colegilor lor din divizia de minerit cresc. Liderul sindicatului din termocentrala Mintia a declarat greva foamei. Vreme de aproape o oră DN 7 a fost blocat de muncitori.

Noul contract colectiv de muncă întocmit în urma negocierilor dintre administraţia CEH şi Sindicatul „Muntele” (care reprezintă mai mult minerii din Valea Jiului) prevede, spun protestatarii de la Mintia, creşterea veniturilor minerilor şi diminuarea drastică a veniturilor energeticienilor şi personalului TESA.

Protestatarii s-au adunat în incinta Termocentralei de la Mintia azi dimineaţă în jurul orei 8.00, dar după o oră şi jumătate parte dintre aceştia au mutat protestul pe DN 7, drum pe care l-au blocat aproape o odră traversând-ul de mai multe ori, încolonaţi, pe o trecere de pietoni.

Ionel Ticula, Liderul Sindicatului Liber şi Independent Electrocentrale Deva – Mintia, sindicat declarat ca nereprezentativ, a declarat greva foamei în această dimineaţă. „Noi nu am putut vedea toate prevederile noului contract colectiv de muncă înainte de a fi înregistrat la ITM. Abia apoi am constatat că energeticienii au o pierdere medie a câştigurilor de 500 de lei, prin anularea unor facilităţi care se acordau, în timp ce minerii câştigă beneficii lunare în valoare de 300 de lei. Mai rău, dacă se aplică varianta actuală a programului de redresare economică a CEH, energeticienii de la Paroşeni şi Mintia, împreună cu personalul TESA din divizia de minerit, vor pierde încă 20 la sută din salarii, deoarece se propune reducerea săptămânii de lucru de la 5 la 4 zile. Dintr-un salariu de 1.300 – 1.400 de lei să mai tai încă 20 la sută e prea de tot”, declară Ionel Ticula.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderul sindical adaugă că protestul va dura până când administraţia CEH va veni cu alte soluţii în ce-i priveşte pe energeticieni, astăzi fiind analizate la Bucureşti, În Consiliul de Administraţie, propunerile managerilor Complexului referitoare la măsurile ce trebuie aplicate pentru scoaterea companiei din impasul economic în care se află

Complexul Energetic Hunedoara s-a format în 2012 prin unificarea minelor considerate viabile din Valea Jiului cu termocentralele de la Mintia şi Paroşeni. Deşi a pornit la drum fără datoriile istorice ale vechii companii a huilei din Petroşani, CEH adună deja sute de milioane datorii către buget şi către terţi.