Editura Evenimentul si Capital

Proletariatul digital – electoratul țintă al Alianței PLUS-USR. România lui Cristoiu

Autor: | | 5 Comentarii | 3406 Vizualizari

Emisiunea Gîndurile lui Cristoiu, difuzată de Mediafax și Gîndul. Info duminică, 10 martie 2019, la ora 17, a fost înregistrată vineri, 8 martie 2019, după-amiaza. Realizatoarea emisiunii, Monica Mihai, a abordat printre altele un eveniment electoral al săptămînii: Respingerea de către BEC a candidaturii Alianței USR- PLUS.

Deși decizia putea fi contestată la Înalta Curte, care, la rîndu-i, era obligată prin lege să se pronunțe în 24 de ore, deși Dacian Cioloș și Dan Barna anunțaseră că vor face contestație, adversarii s-au grăbit să cînte prohodul Alianței. Fanii USR și ai lui Dacian Cioloș au făcut mare larmă pe seama acestei decizii, repetînd declarația liderului PLUS potrivit căreia aici e mîna lui Liviu Dragnea. O acuzație strict electorală, fără nici un temei în realitate, deoarece Liviu Dragnea are interesul ca Alianța să se poată prezenta la europarlamentare, pentru că ia din procentele PNL. PSD e interesat să nu obțină un scor mare un singur partid din Opoziție. Dacă voturile din partea Dreaptă se împart, n-are importanță dacă suma lor o egalează pe cea a PSD.

Ulterior, din cîte se știe deja, ÎCCJ a admis contestația Alianței.

Prin urmare, PLUS și USR se vor prezenta la europarlamentare ca Alianță electorală. Vineri, 10 martie 2019, cînd nu se știa decizia ÎCCJ, am comentat împreună cu Monica Mihai situația Alianței după respingerea de către BEC.

A avut loc următorul dialog:

„Monica Mihai: Că vorbim de propriul electorat pe 26 mai vor fi alegerile europarlamentare, iar în această săptămînă BEC-ul a respins candidatura Alianței USR-PLUS. Ce șansă mai are această alianță să participe la alegerile europarlamentare în această formulă?

Ion Cristoiu: Vor participa. A fost o operațiune de tip Oprescu, ca să se creadă că sînt șicanați.

Monica Mihai: În ce sens?

Ion Cristoiu: Orice șicanare la ora actuală aduce voturi, uite că am folosit și un panseu: Orice șicanare aduce voturi. (...)

Monica Mihai: Credeți că Alianța va cîștiga la ÎCCj?

Ion Cristoiu: N-am nici o îndoială că va cîștiga.

Monica Mihai: Și va cîștiga un spor de simpatie din partea alegătorilor?

Ion Cristoiu: Da. Așa s-a întîmplat cu Sorin Oprescu în 2008. L-au blocat la BEC. El a cîștigat în Justiție. Și astfel, deși independent, a ajuns primar general al Capitalei. ”

Viața mi-a confirmat. Vineri seara, cei doi șefi ai Alianței au anun țat admiterea de către Înalta Curte a contestației. Ca urmare a acestei sentințe, Alianța USR-PLUS va participa la europarlamentare. A fost o punere la cale menită a spori zestrea electorală a Alianței?

După unii, a fost mai mult decît o punere la cale. A fost o Operațiune. După alții a fost pur și simplu o întîmplare, ivită din amatorismul celor care conduc Alianța. Aceștia n-au fost conștienți că actul de coalizare trebuia semnat din partea USR de Nicușor Dan, deoarece Tribunalul n-a confirmat juridic schimbarea de la nivelul conducerii. Nu știu dacă a fost regie sau întîmplare.

Știu doar că decizia BEC a fost corectă. Așa cum a fost corectă și decizia Înaltei Curți. Decizia Înaltei Curți s-a bazat pe mișcarea făcută de Nicușor Dan. Acesta s-a înscris în USR pentru a putea semna ca președinte, așa cum mai e din punct de vedere juridic. În emisiune, am ținut să remarc din punct de vedere moral gestul lui Nicușor Dan:

„Toată această tărășenie cu alianța, ați observat? a scos la iveală un domn numit Nicușor Dan. Și nu oricum, ci ca un om de mare caracter. Altceva decît un politician tradițional. Dacă era un politruc zicea «Băi, stați un pic, m-ați dat afară, de ce să vă salvez?» Nicușor Dan, sunteți de acord, s-a purtat ca un lord. Ei l-au dat afară, da? El nu a zis «Nu mai stau de vorbă cu voi, mă înscriu la PSD», nu, a zis «Vă salvez”.

Indiferent de dedesubturi, întîmplarea cu decizia BEC a fost de mare folos electoral Alianței PLUS-USR.

Aceasta deoarece, așa cum îi spuneam distinsei moderatoare chiar din debutul emisiunii, „e an electoral și totul e electoral, pînă și florile cresc în chip electoral”. Aproape tot ce se întîmplă pe scena noastră politică nu mai e rodul întîmplării. E rezultatul unui calcul electoral. Iar cînd se ivește întîmplarea, aceasta e folosită imediat în scopuri electorale. Campania pentru europarlamentare duduie din toate motoarele. Partidele, Alianțele au echipe de consultanță. Acestea îi conduc pe politicieni, care devin pe zi ce trece niște roboți obligați să facă ceea ce le spun consultanții. Vă mai amintiți de nomenklaturistul Boris Elțîn dînd din fund în ritm de dans modern ca să pară tînăr în campania electorală pentru prezidențialele din 1991? Se îndoiește cineva că era altceva decît îndeplinirea unei porunci de la echipa de campanie? E limpede că prin sondaje aceasta concluzionase că Boris Elțîn trebuie s-o facă pe junele de discotecă pentru a putea cuceri cît de cît și pe tinerii ruși, foști pînă nu demult sovietici.

Întîmplarea cu BEC ne semnalează că marea bătălie pentru europarlamentare se duce pe partea Dreaptă, între PNL și Alianță. Pe Stînga, PSD n-are nici o problemă, mai ales că electoratul de Stînga se va radicaliza anti Dreapta.

LIVE VIDEO! Vezi AICI meciul Romania - Insulele Feroe din preliminariile Euro 2020! Ultima sansa de CALIFICARE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI