Proletariatul digital – electoratul țintă al Alianței PLUS-USR. România lui Cristoiu

Proletariatul digital – electoratul țintă al Alianței PLUS-USR. România lui Cristoiu

Emisiunea Gîndurile lui Cristoiu, difuzată de Mediafax și Gîndul. Info duminică, 10 martie 2019, la ora 17, a fost înregistrată vineri, 8 martie 2019, după-amiaza. Realizatoarea emisiunii, Monica Mihai, a abordat printre altele un eveniment electoral al săptămînii: Respingerea de către BEC a candidaturii Alianței USR- PLUS.

Deși decizia putea fi contestată la Înalta Curte, care, la rîndu-i, era obligată prin lege să se pronunțe în 24 de ore, deși Dacian Cioloș și Dan Barna anunțaseră că vor face contestație, adversarii s-au grăbit să cînte prohodul Alianței. Fanii USR și ai lui Dacian Cioloș au făcut mare larmă pe seama acestei decizii, repetînd declarația liderului PLUS potrivit căreia aici e mîna lui Liviu Dragnea. O acuzație strict electorală, fără nici un temei în realitate, deoarece Liviu Dragnea are interesul ca Alianța să se poată prezenta la europarlamentare, pentru că ia din procentele PNL. PSD e interesat să nu obțină un scor mare un singur partid din Opoziție. Dacă voturile din partea Dreaptă se împart, n-are importanță dacă suma lor o egalează pe cea a PSD.

Ulterior, din cîte se știe deja, ÎCCJ a admis contestația Alianței.

Prin urmare, PLUS și USR se vor prezenta la europarlamentare ca Alianță electorală. Vineri, 10 martie 2019, cînd nu se știa decizia ÎCCJ, am comentat împreună cu Monica Mihai situația Alianței după respingerea de către BEC.

A avut loc următorul dialog:

„Monica Mihai: Că vorbim de propriul electorat pe 26 mai vor fi alegerile europarlamentare, iar în această săptămînă BEC-ul a respins candidatura Alianței USR-PLUS. Ce șansă mai are această alianță să participe la alegerile europarlamentare în această formulă?

Ion Cristoiu: Vor participa. A fost o operațiune de tip Oprescu, ca să se creadă că sînt șicanați.

Monica Mihai: În ce sens?

Ion Cristoiu: Orice șicanare la ora actuală aduce voturi, uite că am folosit și un panseu: Orice șicanare aduce voturi. (...)

Monica Mihai: Credeți că Alianța va cîștiga la ÎCCj?

 Ion Cristoiu: N-am nici o îndoială că va cîștiga.

Monica Mihai: Și va cîștiga un spor de simpatie din partea alegătorilor?

Ion Cristoiu: Da. Așa s-a întîmplat cu Sorin Oprescu în 2008. L-au blocat la BEC. El a cîștigat în Justiție. Și astfel, deși independent, a ajuns primar general al Capitalei. ”

Viața mi-a confirmat. Vineri seara, cei doi șefi ai Alianței au anun țat admiterea de către Înalta Curte a contestației. Ca urmare a acestei sentințe, Alianța USR-PLUS va participa la europarlamentare. A fost o punere la cale menită a spori zestrea electorală a Alianței?

După unii, a fost mai mult decît o punere la cale. A fost o Operațiune. După alții a fost pur și simplu o întîmplare, ivită din amatorismul celor care conduc Alianța. Aceștia n-au fost conștienți că actul de coalizare trebuia semnat din partea USR de Nicușor Dan, deoarece Tribunalul n-a confirmat juridic schimbarea de la nivelul conducerii. Nu știu dacă a fost regie sau întîmplare.

Știu doar că decizia BEC a fost corectă. Așa cum a fost corectă și decizia Înaltei Curți. Decizia Înaltei Curți s-a bazat pe mișcarea făcută de Nicușor Dan. Acesta s-a înscris în USR pentru a putea semna ca președinte, așa cum mai e din punct de vedere juridic. În emisiune, am ținut să remarc din punct de vedere moral gestul lui Nicușor Dan:

„Toată această tărășenie cu alianța, ați observat? a scos la iveală un domn numit Nicușor Dan. Și nu oricum, ci ca un om de mare caracter. Altceva decît un politician tradițional. Dacă era un politruc zicea «Băi, stați un pic, m-ați dat afară, de ce să vă salvez?» Nicușor Dan, sunteți de acord, s-a purtat ca un lord. Ei l-au dat afară, da? El nu a zis «Nu mai stau de vorbă cu voi, mă înscriu la PSD», nu, a zis «Vă salvez”.

Indiferent de dedesubturi, întîmplarea cu decizia BEC a fost de mare folos electoral Alianței PLUS-USR.

Aceasta deoarece, așa cum îi spuneam distinsei moderatoare chiar din debutul emisiunii, „e an electoral și totul e electoral, pînă și florile cresc în chip electoral”. Aproape tot ce se întîmplă pe scena noastră politică nu mai e rodul întîmplării. E rezultatul unui calcul electoral. Iar cînd se ivește întîmplarea, aceasta e folosită imediat în scopuri electorale. Campania pentru europarlamentare duduie din toate motoarele. Partidele, Alianțele au echipe de consultanță. Acestea îi conduc pe politicieni, care devin pe zi ce trece niște roboți obligați să facă ceea ce le spun consultanții. Vă mai amintiți de nomenklaturistul Boris Elțîn dînd din fund în ritm de dans modern ca să pară tînăr în campania electorală pentru prezidențialele din 1991? Se îndoiește cineva că era altceva decît îndeplinirea unei porunci de la echipa de campanie? E limpede că prin sondaje aceasta concluzionase că Boris Elțîn trebuie s-o facă pe junele de discotecă pentru a putea cuceri cît de cît și pe tinerii ruși, foști pînă nu demult sovietici.

Întîmplarea cu BEC ne semnalează că marea bătălie pentru europarlamentare se duce pe partea Dreaptă, între PNL și Alianță. Pe Stînga, PSD n-are nici o problemă, mai ales că electoratul de Stînga se va radicaliza anti Dreapta.

Pe partea Dreaptă lucrurile sînt mai complicate. Aceasta deoarece Alianța se adresează unui alt electorat decît cel al PNL, dar care, dacă iese la vot, ar putea da o lovitură grozavă PNL. Despre acest electorat am discutat în cadrul emisiunii. Fiind vorba de un aspect ieșit din comun al României lui 2019, despre electoratul USR- PLUS voi scrie mai pe larg altădată. Pînă atunci redau un fragment din emisiune:

„Monica Mihai: Pe USR îi arată sondajele ca fiind un partid în creștere. Sunt aceste sondaje reale sau e fabricație?

Ion Cristoiu: USR-ul este un partid format după La République en Marche, al lui Macron, are toate caracteristicile, e foarte important. Aceste caracteristici pe care noi nu le înțelegem sunt următoarele... teza lui Macron, pentru care să știți că a obținut majoritatea absolută, majoritatea absolută cu niște ageamii, erau ăia, parlamentarii lui au fost luați de pe stradă, au cîștigat cu următoarea teză, foarte importantă... unu: «om nou», de aici zbaterea PNL să-l aducă pe Rareș pe liste, primul, «om nou»!

Toate sondajele arată că aceste partide îmbătrînite, tradiționale trebuie să vină cu oameni noi. Doi: amatori. Se pare că există o tendință la generațiile astea facebook-iste și SMS-iste că cu cît ești mai amator în politică...

Monica Mihai: Cu atît ești mai bun.

Ion Cristoiu: Da, foarte important, pentru că, cei din multinațională, proletarii digitali, așa îi numesc eu, proletarii digitali, ei lucrează la multinaționale, n-au avere, au laptop, e foarte important, lucrează pe o suprafață mică... e foarte importantă psihologia... deci el e acolo la un calculator și în fiecare zi face, nu știu, chitanțe pentru Indonezia și atunci se numește proletariatul digital. Eu de cîte ori mă duc la Antenă și ies angajații de la multinaționale am impresia că ies ăia de la IMGB. Nu știți, aceeași imagine, muncitorii, sau la APACA, toți sunt la fel – acești tipi sunt electoratul Alianței, și acest electorat vrea și el să facă politică, numai că în momentul în care el vrea să facă politică, vin alții și-i spun: «Cum domnule, vrei să faci tu politică în condițiile în care alți au ani grei de politică?» și îl complexează... Monica Mihai: Dar cînd vede că există un partid ca USR...

Ion Cristoiu: Zice «Uite, domnule, că pot să fiu și eu politician. Dacă sînt ăia, ca și mine, politicieni, de ce n-aș fi și eu? Și nu în ultimul rînd, post-politicul spune așa: întîi distrugi și apoi vom vedea ce-o mai fi. Ei sunt și un electorat negaționist. Toate aceste caracteristici îi arată foarte periculoși, nu pentru PSD, ci pentru PNL.

Monica Mihai: De ce tocmai pentru PNL?

Ion Cristoiu: Pentru că e electoratul lor, e electoratul care va ieși la vot numai pentru ei. PNL-ul poate să mobilizeze prin structurile sale, să spunem, electoratul său, dar în condițiile unei prezențe masive la vot a tinerei generații s-a terminat orice structură.”

Judecarea electoratului Alianței de pe poziții tradiționale ar fi o mare greșeală. Așa cum arătam în emisiune, electoratul Alianței e proletariatul digital, prin asta înțelegînd pe cei care lucrează la multinaționale. Personajul tipic e tînărul casual îmbrăcat, avînd în spate rucsacul cu laptopul și mergînd pe trotinetă sau cel mult bicicletă. Acest proletariat digital n-are avere, chiar dacă duce o viață bună, deoarece cîștigă bine la locul de muncă. S-a făcut mare caz de teoriile Oanei Bogdan, starul Alianței, prin care se contestă proprietatea. Pentru electoratul tradițional al PNL, asta poate să fie un motiv de a nu vota Alianța. Numai că Alianța se bazează pe alt electorat decît cel tradițional. Pe electoratul întruchipat de proletariatul digital. Pentru acest electorat, Oana Bogdan e un star. A zis ceva ieșit din comun, ceva cool, ca să mă exprim în termenii proletariatului digital. Plus că așa cum mi-a demonstrat cineva care-i știe pe proletarii digitali, ei chiar nu pariază pe proprietate.

Că doar n-o fi trotineta o proprietate?!