Proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie în România a fost adoptat de Senat în 2017. Barna a susținut legea, dar spune că nu există

Proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie în România a fost adoptat de Senat în 2017. Barna a susținut legea, dar spune că nu existăsursă: arhivă EvZ

Nemulțumit de felul în care decurge campania de vaccinare, Dan Barna, vicepremierul USR-PLUS, propune sancțiuni drastice pentru cei care nu se imunizează. El susține că se impune o campanie de vaccinare obligatorie împotriva SARS CoV-2. Totuși, un astfel de proiect de lege nu doar că există, el a trecut și de Senat.

În absența unei legi care să reglementeze obligativitatea vaccinării, liderul USR-PLUS se pronunță pentru adoptarea unor sancțiuni mult mai drastice, după exemplul celor din Franța și Grecia. În realitate, un proiect de lege privind vaccinarea obligatorie zace din 2017 prin sertarele comisiilor de specialitate de prin 2017. Actul normativ a fost adoptat la Senat, în octombrie 2017, după care a fost blocat la Camera Deputaților care este for decizional. Dezvăluirile au fost făcute de jurnalistul Robert Turcescu în emisiunea Evz Play, difuzată pe contul de Facebook al Evenimentului Zilei.

Conform jurnalistului, Dan Barna cunoaște acest proiect, ba chiar s-a pronunțat în favoarea adoptării sale, însă nu face nimic pentru a-l transpune în realitate. În schimb, după modelul Macron, din Franța propune sancțiuni mai drastice pentru cei care refuză vaccinarea.

Dacă actuala coaliție de guvernare, formată din PNL, USR-PLUS și UDMR își dorește, legea poate trece rapid de votul Parlamentului și poate ajunge la promulgare, la președinte.

Jurnalistul Robert Turcescu a făcut mai multe dezvăluiri pe acest subiect în emisiunea Evz Play de miercuri, 14 iulie.

„În octombrie 2016, plenul Senatului adoptase în octombrie 2017 proiectul de lege al guvernului – era Tudose pe vremea aceea, privind proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie. Acesta prevede sancțiuni pentru părinții care refuză să-și vaccineze copiii, care pot merge de la avertisment până la amenzi de 10.000 de lei”, a relatat Robert Turcescu în debutul emisiunii.

Potrivit spuselor sale, proiectul a provocat un adevărat scandal din partea celor care se opuneau acestui demers. Drept urmare, legea a fost îngropată la Camera Deputaților, după ce a fost votată la Senat, de majoritatea de atunci, coordonată de PSD.

Proiectul a rămas îngropat la Camera Deputaților

Robert Turcescu a precizat că nimeni nu s-a mai interesat ulterior despre acest act normativ, iar subiectul a picat în uitare până în mai 2019. La acel moment, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a readus vaccinarea obligatorie în atenția opiniei publice.

„Un reporter o întreabă pe doamna Pintea ce mai e cu legea vaccinării. Iar doamna Pintea zice, în mai 2019, « E nevoie să avem în lege cuvântul obligativitate… Pentru a putea adopta această lege este nevoie de consens, este o lege care va afecta sănătatea publică. Deocamdată în comisia de sănătate există multe discuții… Părerea mea personală, pe care o voi exprima public peste tot, este că e nevoie să avem în lege cuvântul obligativitate, pentru că, dacă nu avem această sintagmă, nu am rezolvat problema. Discuţiile sunt între obligativitatea vaccinării şi obligativitatea informării»”, a mai relatat Robert Turcescu.

Două prevederi importante ale legii adoptate de Senat

Jurnalistul a dezvăluit că în proiectul de lege adoptat la Senat se vorbește despre vaccinarea obligatorie pe anumite grupuri de populație în situațiile epidemiologice speciale. Aceste grupuri se stabilesc prin ordin al Ministerului Sănătății la propunerea grupurilor care coordonează campaniile de vaccinare sau la recomandarea OMS.

„Art 6. (1) Vaccinarea copiilor cu vaccinurile prevăzute de CNV, aprobat prin ordin al ministrului sănătății precum și cu cele administrate în situații epidemiologice special întregii populații ori unor grupuri de populație este obligatorie.

(2) Situațiile epidemiologice speciale și grupurile de populație ce urmează să fie supuse vaccinării obligatorii în aceste situații se stabilesc prin ordin al ministrului Sănătății la propunerea CTCAV și/sau la recomandarea OMS”, se arată în proiectul de lege privind vaccinarea persoanelor în România, adoptat la Senat.

SORINA PINTEA, MEDIC,

Discuțiile sunt reluate în ianuarie 2020, dar degeaba

Robert Turcescu a precizat că, în ianuarie 2020, după încheierea sărbătorilor de iarnă, pentru PSD acest proiect a devenit, brusc, o prioritate legislativă. Se întâmpla în contextul știrilor alarmante despre apariția infecțiilor cu coronavirusul.

Turcescu a citat o declarație a senatorului Florian Bodog, din 23 ianuarie, în care afirma că sănătatea populației este o prioritate și o chestiune ce ține de siguranța națională.

„Sănătatea populației este o chestiune ce ține de siguranța națională, iar pericolul reprezentat de răspândirea alarmantă a unor virusuri letale trebuie să aibă un răspuns ferm. (...) Va fi o prioritate pentru noi în această sesiune parlamentară să dezbatem și să adoptăm proiectul. Vaccinarea obligatorie este o necesitate și o urgență. Vaccinarea reprezintă cea mai eficientă și mai sigură măsură pe care România o poate lua pentru a proteja viețile copiilor noștri”, susține fostul ministru al Sănătății, senatorul PSD, Florian Bodog în 23 ianuarie 2020.

Robert Turcescu - EVZ Play

Robert Turcescu - EVZ Play

Dan Barna susține proiectul de lege, dar nu face nimic

Bomba vine abia în acest moment. Pe lângă Florian Bodog, vaccinarea obligatorie era susținută atunci, ca și acum, de Dan Barna, a arătat Robert Turcescu în emisiunea Evz Play, prezentând opinia liderului USR din data respectivă.

„O să vedem care este stadiul proiectului respectiv. E clar că subiectul s-a activat acum în contextul știrilor alarmante care vin din Asia și din zona Chinei. E o temă importantă, evident. Vaccinarea este în momentul de față soluția pe care medicina modernă și civilizată o are pentru a ne proteja de multe din afecțiunile majore care există. Este o temă pe care o să o susținem. Vedem stadiul proiectului de lege și vom decide în consecință”, a spus Dan Barna, în Parlament.

După aceste declarații, însă, nu s-a mai întâmplat nimic, a arătat jurnalistul Evenimentului Zilei, discuțiile fiind abandonate. Dan Barna a revenit, a arătat Robert Turcescu, după ce președintele Franței a anunțat sancțiuni pentru cei care nu se vaccinează. Liderul USR, a reacționat după ce a dat semnalul Macron.

„Revine Dan Barna ieri și zice că-i pare foarte rău că nu există legea vaccinării obligatorii și că dacă nu există, măcar să fie sancțiuni și, pe modelul Macron, zice, «în ce privește vaccinarea, orice măsură oricât de fermă este, o susțin cu toată convingerea. Adică chiar cred că ar trebui să avem măsuri mai ferme în ceea ce privește vaccinarea, în sensul de acces limitat la evenimente, nici măcat de partea cu teste, ci doar cu persoane vaccinatre, tocmai pentru a încuraja vaccinarea, pentru că da, vorbim despre perspectiva unui val patru, care vedem că în multe țări din lume este deja activ, vorbim de o tulpină care răspunde la vaccine și asta e foarte bine dar pentru asta trebuie să fii vaccinat»”, a mai arătat Robert Turcescu.

Dan Barna, USR PLUS

Legea poate fi adoptată într-o singură ședință

Jurnalistul a concluzionat precizând că în prezent, legea vaccinării obligatorii se află la Camera Deputaților și poate fi votată într-o singură ședință de plen, dacă se dorește acest lucru.

„Această lege fiind deja votată de Senat mai are un singur pas de urmat. Dacă este adoptată și în Camera Deputaților, vaccinarea obligatorie devine fapt”, a concluzionat Robert Turcescu.