Evenimentul Zilei > EVZ Special > Profesorul Harari: În pandemie e mult mai uşor pentru un dictator să preia frâiele puterii
Profesorul Harari: În pandemie e mult mai uşor pentru un dictator să preia frâiele puterii

Profesorul Harari: În pandemie e mult mai uşor pentru un dictator să preia frâiele puterii

Cred că istoricii din viitor vor privi asta ca pe un moment de cotitură din istoria secolului al 21-lea. Dar încotro se vor îndrepta lucrurile - aceasta depinde de deciziile noastre, spune profesorul Yuval Noah Harari, autorul volumelor Sapiens: Scurtă istorie a omenirii, Homo Deus: Scurtă istorie a viitorului şi 21 de lecţii pentru secolul XXI.

Despre posibilitatea ca pandemia de COVID-19 să ducă la supravegherea totalitară a cetățenilor de către guverne și cum pot controla cetățenii ca așa ceva să nu se întâmple, Yuval Noah Harari spune:

„Nu se află complet în afara controlului dumneavoastră, cel puţin în democraţie. Votaţi în favoarea unor politicieni anume şi partide care fac politica. Astfel aveţi ceva control asupra sistemului politic. Chiar dacă acum nu au fost alegeri, politicienii sunt în continuare sensibili la presiunile opiniei publice.

Dacă publicul este înspăimântat de epidemie şi vrea să preia conducerea un lider puternic, atunci este mult mai uşor pentru un dictator să facă exact asta, să preia frâiele puterii. Dacă, de partea cealaltă, există reacţie din partea publicului atunci când un politician merge prea departe, atunci aceasta poate împiedica cele mai periculoase evoluţii”.

Am văzut tot felul de politicieni populişti atacând ştiinţa

„În ultimii ani am văzut tot felul de politicieni populişti atacând ştiinţa, afirmând că oamenii de ştiinţă sunt o elită îndepărtată, fără legături cu oamenii, afirmând de exemplu că schimbările climatice sunt doar o găselniţă căreia nu trebuie să i se dea crezare. Dar în acest moment al crizei vedem peste tot în lume că oamenii se încred în ştiinţă mai mult decât în orice altceva.

Sper că ne vom aduce aminte de asta nu doar pe durata crizei prezente, ci şi după ce aceasta se va fi încheiat. Sper că vom avea grijă să oferim în şcoli o bună educaţie ştiinţifică despre ce sunt viruşii şi teoria evoluţiei.

Sper de asemenea că atunci când oamenii de ştiinţă ne avertizează de alte lucruri, pe lângă epidemii, cum ar fi schimbările climatice şi colapsul ecologic, le vom lua în serios avertismentele, la fel ca afirmaţiile lor privind epidemia de coronavirus”, mai spune Yuval Noah Harari într-un interviu acordat Deutche Welle.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric