Producția de vin a Franței se prăbușește. Ce a provocat dezastrul

Producția de vin a Franței se prăbușește. Ce a provocat dezastrul

Înghețul din primăvară, bolile care au afectat plantațiile de viță de vie și vremea umedă din timpul verii au provocat un adevărat dezastru în sectorul viticol din Franța.

Conform unei noi estimări a Ministerului Agriculturii din Hexagon, producția franceză de vin va înregistra o scădere de 29% în 2021. E vorba de un șoc care se va simți la nivel mondial, dat fiind că Franța este al doilea producător mondial de vin după Italia.

Condițiile meteo au provocat dezastrul

Scădere e substanțială în comparație cu anuk trecut, producția urmând să se situeze în acest an la aproximativ 33,3 milioane de hectolitri în acest, un nou „minim istoric”.

La începutul lunii august, ministerul francez al agriculturii a avertizat că producția de vin se așteaptă să scadă cu 24-30 la sută, dar acum a confirmat că e vorba de cel mai rău scenariu. Declinul producției se explică prin faptul că regiunile producătoare de vin din Franța au fost grav afectate de îngheț și de boala viței de vie la începutul anului. Producția a fost puternic afectată în mai multe regiuni viticole- de la Bordeaux, în sud-vest, până la Champagne, în nord-est- din cauza perioadelor de îngheț de la începutul lunii aprilie. Din cauza iernii blânde din regiune, vița de vie dăduse deja muguri când s-a produs înghețșul și, drept urmare, pagubele au fost semnificative.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Cea mai mare catastrofă agricolă de la începutul secolului XXI”

Ministrul agriculturii, Julien Denormandie, s-a referit la acest îngheț ca la „probabil cea mai mare catastrofă agricolă de la începutul secolului XXI”. Agreste, serviciul de statistică al ministerului, afirmă că pierderile au fost accentuate și de vremea umedă întregistrată în această vară în mai multe regiuni viticole. Această vreme a favorizat dezvoltarea unor boli cum ar fi mucegaiul , boli care au afectat producția din Burgundia și de pe Valea Rhone-ului.  În ultimele zile, s-au înregistrat și incendii care au distrus zeci de hectare plantate cu viță de vie.

Producția din 2021 va fi similară cu cea din 1977, când recolta de vin a fost redusă din cauza înghețului distructiv și a precipitațiilor abundente din timpul verii.

Și alte culturi din Franța au fost grav afectate de condițiile meteo, de la fermierii care cultivă sfeclă și rapiță, până la cei care deșin livezi de caise, mere sau kiwi, scrie ziarul britanic Daily Express.