Producția de lapte din România a ajuns pe ultimele locuri. De ce nu sunt sprijiniți crescătorii de vaci din țară

Producția de lapte din România a ajuns pe ultimele locuri. De ce nu sunt sprijiniți crescătorii de vaci din țarăLapte. Sursa foto: Capital.ro

România este pe ultimul loc la producția de lapte și nici crescătorii de vaci nu sunt la fel de încurajați ca în alte țări. Importurile și prețurile au crescut considerabil în ultimii 30 de ani.

România a ajuns pe ultimele locuri din Uniunea Europeană la producția de lapte, iar importurile au crescut cu 1846%, față de 1989. Chiar dacă crescătorii de vaci vând lapte mai ieftin, majoritatea aleg să cumpere din supermarketuri.

Prețul unui pachet de un litru de lapte este între 5 lei și 15 lei. Cele mai ieftine sunt produsele marcă proprie din supermarketuri. La poarta fermei, laptele se vinde cu prețuri care încep de la un leu și 30 de bani. Potrivit Institutului Național de Statistică, România a cumpărat anul trecut lapte din aproape toată Europa, în valoare de peste 65 de milioane de euro. Scumpiri sunt și la celelalte produse lactate.

Majoritatea produselor lactate din România sunt cumpărate de la maghiari, polonezi, cehi, germani și greci. Potrivit Eurostat, țara noastră este pe ultimul loc la producția de lapte pe cap de vacă, chiar dacă dorință există. În același timp, consumul de lapte a crescut din 2015 până în 2020 cu aproape 10 la sută. În acest context, anul trecut au fost importate 100 de mii de tone de lapte. Față de 1989, importurile de lapte au crescut de peste 25 ori.

Alimente contaminate -laptele

Sursa: Arhiva EVZ

România, pe ultimul loc la producția de lapte

Cinci țări din Uniunea Europeană se află în primele 20 de state, la nivel mondial. Germania produce 33,1 milioane de tone, ceea ce înseamnă aproximativ 400 de litri pe cap de locuitor. Franța se află pe locul al doilea cu 25,5 milioane de tone, și o producție pe cap de locuitor de 390 de litri. Polonia este pe locul trei, cu 14,2 milioane de tone de lapte pe an.

O altă problemă este că sprijinul pentru crescătorii de vaci este mult mai mic în România față de alte țări. Guvernul nostru a aprobat o schemă de ajutor care prevede 73 de euro pe animal. În Bulgaria, se acordă 189 de euro pe bovinele adulte, iar în Ungaria, anii trecuți fermierii primeau 700 de euro pe animal, potrivit Digi24.

Ne puteți urmări și pe Google News