Nu mai avem nevoie de vaci pentru lapte adevărat. Fermele s-au mutat în laborator
- Antonia Hendrik
- 14 august 2021, 10:51
Laptele, ouăle și alte produse de origine animală pot fi acum preparate în laborator folosind procesul de fermentare. Iar autoritățile de reglementare a alimentelor trebuie să regândească ceea ce este cu adevărat „lapte” sau „brânză”.
În ultimii ani, alternativele la laptele de vacă convențional au proliferat. Este deja o realitate ca magazinul alimentar de la colţ să ofere orice opțiuni pe bază de plante: lapte din soia, migdale, ovăz, orez, cânepă, nuci de cocos, caju, plante de mazăre și multe altele. Dar vine şi laptele de vacă care nu-i de la vaci.
Cele mai multe produse existente pe piaţă nu se compară cu laptele de vacă
Laptele pe bază de plante se face prin descompunerea plantelor și reconstituirea proteinelor lor în apă pentru a semăna cu fluidul de la o bovină. Aceste proteine diferă fundamental de proteinele lactate adevărate, iar rezultatele - lapte, brânzeturi și iaurturi - nu reușesc adesea să se măsoare în culoare, gust sau textură cu cele naturale.
Inja Radman, biolog molecular și fondator al New Culture, o companie alimentară, a spus-o clar: „Brânza vegană este teribilă”.
Produsele lactate au gust de lactate datorită a două proteine cheie, cazeina și proteina din zer. Cercetătorii de la mai multe companii start-up, inclusiv New Culture, au început să producă aceste proteine în laborator, cu scopul de a crea o nouă categorie pentru magazinele alimentare: lactate fără vaci.
Căutarea lactatelor „fără vaci” se extinde
Inja Radman a declarat că a efectuat teste pentru a vedea dacă oamenii pot face diferența dintre brânza de tip concept și mozzarella cumpărată în magazin. „Am avut rezultate foarte pozitive”, a spus ea.
În Oakland, oamenii de știință de la un laborator științific încearcă să își facă propria rețetă open-source pentru brânză fabricată în laborator. Și un start-up din Boston numit Motif Ingredients proiectează o varietate de ingrediente pentru a înlocui proteinele lactate tradiționale, ouăle și carnea.
O altă companie a trecut la perfecționarea unei rețete pentru lactate fabricate în laborator. Compania produce proteine din zer și le amestecă cu alte ingrediente găsite în lactatele tradiționale - grăsimi, carbohidrați, calciu și fosfați. La începutul lunii iulie, a fost lansat un lot în ediție limitată, cu arome, inclusiv ciocolată, fudge sărată cu vanilie și caramel cu mure de vanilie. Produsele s-au epuizat repede.
Susținătorii laptelui produs în laborator consideră că este atrăgător pentru iubitorii de lactate în general, satisfăcând totodată îngrijorările legate de bunăstarea animalelor și protejarea mediului.
Zerul fabricat în laborator, la mare căutare de producătorii de înghețată
Provocarea este creșterea. Perfect Day intenționează să vândă zerul fabricat în laborator producătorilor de înghețată care sunt interesați deja, și restaurantelor, mai degrabă decât direct consumatorilor. De asemenea, a colaborat cu gigantul agricol Archer Daniels Midland, cu infrastructura sa de fermentare la scară industrială, pentru a încerca să satisfacă cererea pieței și să reducă costurile de producere a proteinelor, scrie newscientist.